8 redenen waarom je altijd moe bent

Een gebrek aan slaap is niet het enige dat energie verbruikt.

8 redenen waarom je altijd moe bent

Een gebrek aan slaap is niet het enige dat energie verbruikt. Kleine dingen die je doet (en niet doet) kunnen je zowel mentaal als fysiek uitputten, waardoor het een uitdaging wordt om je dag goed door te komen. Deze redenen kunnen ervoor zorgen dat je moe blijft. 

Sporten overslaan

Lees ook: Met dit trucje val je binnen 1 minuut in slaap

Het overslaan van je training om energie te besparen werkt juist tegen je. In een studie van de Universiteit van Georgia, is gebleken dat volwassenen die drie dagen per week licht sporten, slechts 20 minuten, zich na zes weken minder moe en energieker voelen. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt je kracht en uithoudingsvermogen. De volgende keer dat je in de verleiding komt om op de bank te ploffen, ga dan in ieder geval eerst voor een goede wandeling.  

Je drinkt te weinig water 

"Zelfs als je maar heel lichtelijk bent uitgedroogd, kost dat al heel veel energie", zegt Amy Goodson, diëtist voor Texas Health Ben Hogan Sports Medicine. "Uitdroging veroorzaakt een vermindering van bloedvolume, waardoor het bloed dikker wordt. Dit zorgt ervoor dat je hart minder efficiënt pompt en de snelheid van zuurstof en voedingsmiddelen, die je spieren en organen nodig hebben, verminderd", geeft de diëtiste aan. Het is dus zeer belangrijk om voldoende te drinken op een dag. 

IJzertekort 

Een ijzertekort kan je traag, geïrriteerd en zwak maken. "Het maakt je moe omdat er minder zuurstof naar de spieren en cellen gaat", zegt Goodson. "Producten als mager rundvlees, kidneybonen, tofu, eieren (met dooier), donkergroene bladgroenten, noten en pindakaas bevatten veel vitamine C. Vitamine C verbetert weer de ijzerabsorptie", zegt Goodson. Ervaar je symptomen van ijzertekort? Raadpleeg dan altijd je huisarts. 

Je bent een perfectionist 

"Het streven naar perfectie, laat je veel harder én langer werken dan nodig is", vertelt Irene S. Levine, PhD professor in psychiatrie aan de New York University School of Medicine. "Je stelt doelen die zo onrealistisch zijn dat ze moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn en uiteindelijk is er geen gevoel van zelfvoldoening. Stel voor jezelf een tijdslimiet en hou je hieraan. Na verloop van tijd zul je inzien dat die extra tijd die je nam, je werk echt niet verbeterde", aldus de professor. 

Je skipt je ontbijt 

Je ontbijt skippen is een no go. Het voedsel dat je eet, voedt je lichaam. Als je slaapt, blijft je lichaam datgene gebruiken wat je de avond ervoor heb geconsumeerd. Dus als je 's morgens wakker wordt, zul je het weer moeten aanvullen met ontbijt. Sla je het over, dan zul je je traag voelen. "Ontbijten stimuleert je stofwisseling in de ochtend", zegt Goodson. "Ik raad aan om een ontbijt met volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten te eten. Denk bijvoorbeeld aan havermout met eiwitpoeder en een beetje pindakaas, een smoothie gemaakt met fruit, eiwitpoeder, magere melk en amandelmelk of eieren op twee plakjes volkoren toast en magere Griekse yoghurt", zegt de diëtiste. 

Teveel cafeïne 

"Je dag starten met een goede kop koffie, is no big deal. Een studie heeft zelfs aangetoond dat drie normale koppen koffie 'goed' voor je is. Maar, gebruik je teveel cafeïne, dan kan dit je slaapcyclus verstoren", zegt dr. Towfigh. "De cafeïne blokkeert adenosine, het bijproduct van actieve cellen die ervoor zorgen dat je slaperig wordt", verklaart hij. Het toch maar bij die drie koppen houden?

Je gaat te laat naar bed in het weekend

Vaak moeite met opstaan op de maandagmorgen? "Laat naar bed op de zaterdagavond en dan uitslapen op de zondagochtend, kan tot problemen leiden. En dan voornamelijk met het in slaapvallen op de zondagavond", vertelt dr. Towfigh. "Aangezien je in het weekend waarschijnlijk wel onder de mensen wil zijn, probeer dan de volgende ochtend rond hetzelfde tijdstip wakker te worden als je normale wek tijd en plan dan een powernap in de middag in. Door 20 minuten te slapen, kan het lichaam zich opladen zonder in een te diepe slaap te komen (hier wordt je juist vermoeider van)", geeft hij aan. 

Je maakt van een mug een olifant

"Als je ervan uitgaat dat je op het punt ontslagen gaat worden als je door je baas wordt geroepen voor een onverwachte ontmoeting of als je altijd van het ergste scenario uit gaat, dan kan deze angst je verlammen en je geestelijk uitputten", vertelt Levine. "Als je merkt dat je deze gedachten hebt, haal dan diep adem en vraag je af hoe waarschijnlijk het is dat het ergste écht zal gebeuren. Naar buiten gaan, mediteren, sporten of je zorgen delen met iemand die dicht bij je staat kan je helpen om beter om te gaan met je zorgen", aldus de professor. 

Bron: InStyle US | Beeld: Gossip Girl