5 tips om de werkstress te verminderen

Houd werkstress buiten de deur.

Als je veel deadlines hebt, kan dat voor de nodige stress zorgen. Bij sommigen zorgt stress ervoor dat de productiviteit een boost krijgt, anderen presteren juist minder onder druk. Werkstress is real en dat zien we ook in de cijfers. Uit onderzoek van het ministerie en het Centraal Bestuur voor de Statistieken blijkt dat 31 procent van de verzuimgevallen die te maken hebben met het werk wordt veroorzaakt door ‘werkstress’. Wij maakten een lijstje met tips die werkstress buiten de deur houdt.   

Tips

Lees ook: Dit doet je telefoonverslaving met je intelligentie

1/ Ontdek waar de stress vandaan komt
Is er een collega die op je zenuwen werkt? Praat met hem of haar. Is er een verslag dat je moet maken, maar zie je er enorm tegenop? Begin eraan. De eerste stap om stress onder controle te krijgen, is de oorzaak ervan inzien en daarmee dealen. Als je eenmaal het probleem onder ogen ziet, zul jij je zelfverzekerder voelen. Negeer je het pijnpunt, dan zorg je er op de langere termijn alleen maar voor dat de stress erger wordt. Los problemen op; je zult merken dat je minder gestrest wordt.

2/ Ontspan
Waar je ook mee bezig bent of wat je ook nog moet doen; als jij ontspannen bent, gaat het je beter af. Zorg dat je niet 24/7 aan het werk bent, maar besteed vooral ook tijd aan dingen die je leuk vindt en die jou helpen te ontspannen. Door tijd aan je emoties te besteden en een moment voor jezelf te pakken, zal het stressgevoel afnemen. Zowel geestelijk als lichamelijk zul je er profijt van hebben.

3/ Pak je nachtrust
Je lichaam en geest blijven gespannen zolang jij geen goede nachtrust hebt. Slapeloosheid, slecht eten en angst kunnen allemaal leiden tot stress. Je bent emotioneel stabieler als je uitgerust bent. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en sneller én efficiënter je werk uitvoeren.

4/ Breng structuur aan en maak lijstjes
Welke taken hebben prioriteit? Als je alles onder elkaar op een rijtje zet, van belangrijkste taak naar minst belangrijk, dan zorgt dat voor meer rust in je hoofd. Je hebt duidelijk op papier wat je allemaal nog moet doen en weet precies in welke volgorde je je taken moet uitvoeren om jezelf niet in de weg te zitten. Krijg je werk en deadlines onder controle en je zult merken dat je het maximale uit je productiviteit kunt halen.

5/ Praat erover!
Soms is er niets fijner dan álle werkstress van je af kletsen. Bel een vriendin of vertel bij thuiskomst je partner eens uitgebreid over je dag en wat je allemaal hebt meegemaakt. Laat weten wat je voelt en zeg erbij dat hij/zij niet jouw problemen hoeft op te lossen, maar dat je gewoon een luisterend oor nodig hebt. Geen zin om bij iemand te ‘klagen’? Schrijf het van je af; deel je gevoelens en krop ze vooral niet op.

Bron: Lifehack | Beeld: BSR

Laatste nieuws