Presenteren niet jouw ding? Zo leer je het als een pro

Presenteren kun je leren.
Presenteren niet jouw ding? Zo leer je het als een pro

Een goede presentatie begint bij de skills van degene die presenteert. Hoe sterk je tekst ook is, als je manier van spreken de aandacht niet vasthoudt, dan komt de boodschap niet over. Vanessa Jansen, Senior Manager Talent Acquisition & Development bij Walters People, geeft trainingen in presentatietechnieken. Met deze tips zet jij de volgende keer een ijzersterke presentatie neer.

Begin sterk

Lees ook: Bij deze 7 banen verdienen vrouwen méér dan mannen

Je hebt het eerder gehoord, maar we gaan het toch nog een keer zeggen; de eerste indruk is echt heel belangrijk. Je non-verbale communicatie - je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking – is bijna net zo belangrijk als wat je zegt. Vanessa: "Kom op een enthousiaste manier de ruimte binnen, maak oogcontact en maak eventueel een grapje om het ijs te breken."

De eerste minuten van je presentatie zijn allesbepalend. "Geef mensen een reden om te blijven luisteren", zegt Vanessa. "Stel jezelf voor, leg het doel uit van de presentatie en welke onderdelen aan bod gaan komen. Zo maken mensen direct de klik: ‘he, dat is interessant’, en weten ze wat er van ze verwacht wordt."

Ken je verhaal

Zorg dat je je tekst door en door kent. Voorlezen is echt killing voor je overtuigingskracht. PowerPoint kan helpen om een duidelijke structuur aan je presentatie te geven, maar vermijd het oplezen van de slides. Laat dus alleen de brede lijnen, of bijvoorbeeld cijfers zien. Vanessa: "Als jij namelijk met je slides bezig bent, dan is je publiek dat ook. Terwijl je wilt dat hun aandacht op jou gericht is!"

Houd het kort

Vooral als je erg betrokken bent bij het onderwerp verzink je gemakkelijk in minder relevante details, waardoor je verhaal veel te lang wordt en de luisteraar af kan haken. Neem je presentatie helemaal door en vraag je bij elk punt af of de informatie iets toevoegt voor de luisteraar. "Test je presentatie ook altijd met iemand uit de doelgroep. Zo kom je erachter of er dingen in staan die voor je publiek niet zo belangrijk zijn, of juist zaken die meer uitleg nodig hebben", aldus Vanessa. 

Spreek langzaam

Te snel spreken doe je vaak uit nervositeit en kan het voor de luisteraar moeilijk maken om je verhaal te volgen. Let op je ademhaling. Tip: als je vanuit je buik ademhaalt zul je merken dat je minder snel buiten adem raakt. Zo zijn er nog een paar trucjes om je ademhaling onder controle te krijgen. "Je kunt zo nu en dan een slok water nemen. Dat geeft je net die paar seconden die je nodig hebt om jezelf te herpakken. Blijf ook vragen stellen aan je publiek: ‘wat vind jij hiervan, heb jij hier een voorbeeld van, wie heeft een andere mening?’. Dit geeft jou wat ruimte om op adem te komen, en houdt je luisteraars betrokken bij je verhaal", legt Vanessa uit.

Beweeg

Stilstaan doen we eigenlijk nooit, dus als je tijdens een presentatie steeds op dezelfde plek blijft staan dan komt dit onnatuurlijk over. Gebruik je handen, stap opzij of wijs eens iets aan op het scherm. Kijk verschillende mensen in het publiek aan om een connectie te maken. Vanessa: "De meest natuurlijk houding is met twee benen een beetje uit elkaar, en je handen naast je lichaam. Dit wissel je natuurlijk af met beweging."

Let op je stemgebruik 

Niets is erger dan een spreker die je niet goed kunt horen. Je intonatie – het natuurlijke gebruik van hoge en lage tonen – en duidelijk articuleren zorgen ervoor dat je de aandacht houdt. Vanessa: "Veel mensen hebben de neiging om op één toon te spreken. Ze raken hun natuurlijke intonatie kwijt. De truc is om energiek te blijven – dan komt de intonatie bijna als vanzelf."

Bron: Walters People, Vanessa Jansen | Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f01a7b237206', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });