5 kleine tips om meer sustainable te shoppen

De textielindustrie is de op één na grootste vervuiler van de wereld...

Lees ook

Duurzaamheid is de laatste jaren een trend geworden. Overal waar je loopt, hoor of zie je het woord verschijnen. De ene naar de andere sustainable kledinglijn popt op, wat het lastig maakt om een onderscheid te maken welke merken nou echt duurzaam of transparant zijn en welke juist niet. Om het je wat makkelijker te maken, zijn hier vijf tips zodat je voortaan een ‘meer’ conscious keuze kan maken. 

1. Leer de feiten 

Lees ook: Hebben: deze geheime collectie van Zara is geweldig

Laten we eerlijk zijn, duurzaam winkelen is zeker geen gemakkelijke overgang. Het kan verwarrend, tegenstrijdig en duur zijn. Wist je dat de textielindustrie de op één na grootste vervuilende industrie van de wereld is? Er worden elk jaar ongeveer 70 miljoen vaten olie gebruikt om polyester voor heel de wereld te produceren, dit is de meest gebruikte vezel in onze kleding die volgens Forbes meer dan 200 jaar nodig heeft om te ontbinden… 

Enne, er is ook nog eens 20.000 liter water nodig om één kilogram te produceren. Dat is één spijkerbroek en een t-shirt. Wist je dat dit ook de geschatte hoeveelheid water is dat een individu in vijftien jaar drinkt? Een reëel probleem dat gelukkig steeds meer erkend wordt door zowel merken als shoppers.

2. Duurzame merken 

Dat er steeds meer duurzame merken op de markt verschijnen, is een feit. Denk bijvoorbeeld aan Armed Angels, People Tree, Matt & Nat en zelfs designer Stella McCartney. McCartney zet zich al sinds 2001 in om duurzame en ethische collecties te lanceren, zonder de planeet te beschadigen. “We dagen uit en verleggen de grenzen om luxueuze producten te maken op een manier die past bij de wereld waarin we vandaag en in de toekomst leven”, aldus de website van het merk. 

3. Online shoppen 

Volgens een studie komt 22% van de milieu-impact van een kledingstuk voort uit het proces van de consument die van winkel naar winkel rijdt. Online winkelen geeft je ook de mogelijkheid om meer doordacht te zijn, onderzoek te doen naar de ethiek achter de merken en te kijken of je het allemaal wel ‘nodig’ hebt wat je in je winkelmandje hebt zitten.  

4. Bouw een capsule wardrobe

Hier hebben we al een keertje eerder over geschreven. Maar, een capsule wardrobe kan er voor zorgen dat je beseft wat je in je kast hebt hangen, wat je niet meer aantrekt (doneren), wat seizoensgebonden is en wat je nog nodig hebt en wat je juist níet nodig hebt. Uiteindelijk is het de uitdaging om voor een bepaald aantal dagen, weken of maanden met de inhoud van je kast te leven. Op deze manier zal je bewuster met je kleding om gaan. 

5. Doorverkopen/doneren 

Niet meer blij met je huidige kledingkast? Maak een selectie van de kleding die je niet meer aantrekt en verkoop of doneer het aan anderen. Op deze manier kun je iemand anders wél blij maken en verleng je de levenscyclus van het item. 

Bron: Glamour UK | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook