Sta je wat pessimistisch in het leven? Zo stop je ermee

Volg deze killer tips.
Sta je wat pessimistisch in het leven? Zo stop je ermee

Negatief denken is een slechte eigenschap die veel mensen onterecht hebben. Gelukkig kun je jezelf trainen om ervan af te komen en (weer) het zonnetje in huis te worden. Vijf simpele stappen:

Stappenplan

Lees ook: Waarom je jezelf in de spiegel knapper vindt

1/ Schrijf negatieve gedachten op 
Niets werkt zo goed als alles lekker even van je afschrijven. Schrijf al je negatieve gedachten daarom op in een dagboek; wedden dat die gedachten er op papier veel minder heftig uitzien als toen ze door je hoofd maalden? Probeer daarnaast ook bij te houden wanneer de negatieve gedachten opkomen en of er overkoepelende thema's in die gedachten zitten. Zo kan je erachter komen wat negatieve gedachten triggert of op welke momenten ze vaak opkomen. Zo kan je maatregelen nemen om het in de toekomst te verminderen.

2/ Stop met denken in extremen 
Veel mensen gaan gelijk van het slechtste scenario uit in stresssituaties. Nergens voor nodig. Dat die ene speech die je voorbereid hebt niet supergoed is, betekent niet dat iedereen je zal uitlachen. Wellicht krijg je alleen geen staande ovatie, so be it. Probeer problemen te relativeren en ze niet erger te maken dan ze zijn. Want meestal merk je vaak achteraf dat er eigenlijk niets aan de hand is.

3/ Stop met gedachten lezen 
Er zijn tal van andere redenen waarom mensen de dingen doen die ze doen, en vaak hebben ze absoluut niets met jou te maken. Stop daarom met het lezen van iemands gedachten en richt je op de feiten: reageert iemand niet op jouw berichtjes? Dan is het heus niet per se zo dat diegene boos op je is. Wellicht is zijn of haar telefoon leeg of had diegene het even te druk om te reageren. Kortom: relax.

4/ Leg jezelf niet teveel regels op 
'Ik moet cum laude afstuderen', 'ik moet een wereldreis maken', 'ik moet binnen drie jaar promotie maken'. Allemaal strikte regels die geen boost zijn voor een stressvrij en vrolijk leven. Je mag natuurlijk best iets van jezelf verwachten, maar probeer niet té streng te zijn voor jezelf, dat zijn andere mensen immers ook niet. Probeer mislukte doelen bovendien van de positieve kant te bekijken: oké je bent dan misschien niet cum laude afgestudeerd, maar je hebt wél een geweldige studietijd achter de rug.

5/ Omarm het positieve 
Het leven is mooi, prachtig en geweldig, maar als je je alleen op de vervelende aspecten richt, zie je dat vaak niet. Focus je daarom op alle positieve dingen. Irriteer je je bijvoorbeeld dood aan die ene collega die altijd te laat is? Realiseer je dan dat dat ook de collega is die altijd koffie haalt en altijd vrolijk op de werkvloer verschijnt. Vind je een lichaamsdeel van jezelf lelijk? Bedenk dan ook wat je wél mooi vindt aan jezelf en focus je daarop. Nobody's perfect.

Bron: Inc Magazine | Beeld: Gossip girl

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5def120d6cdf2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });