5 ongebruikelijke, maar serieuze tekenen van depressie

Een depressief persoon hoeft namelijk helemaal geen verdriet te ervaren.

Lees ook

Depressie is een veelzijdige ziekte. Er zijn onwijs veel symptomen: droefheid, hopeloosheid en verminderde energie zijn er maar een paar van. Hoewel de ziekte zich vaak uit in deze ‘bekende’ symptomen, ervaart lang niet iedereen die hieraan lijdt dit. Omdat het een belangrijk onderwerp is, is hier een lijst met de minder bekende (maar even serieuze) symptomen van depressie

Symptomen

Lees ook: ‘Een warm bad doet wonderen tegen depressie’

“Niet iedereen ervaart de koude, lege stemming waar de ziekte mee geassocieerd wordt”, geeft M.D. psychiater aan het Seton Mind Institue in Austin, Smitha Murthy aan. Sommige ervaren minder bekende tekenen die gemakkelijk te missen zijn als je niet bekend bent met de ziekte. Depressie beïnvloedt specifieke neurotransmitters in de hersenen die de stemming en andere functies zoals slaap en eetlust reguleren.

Onderstaande symptomen kunnen volgens de psychiater ook duiden op een depressie. Mocht je het zelf ervaren of vertrouw je het niet helemaal, neem dan altijd contact met je huisarts op. 

1/ Snel geïrriteerd
“Depressie wordt vaak geassocieerd met verdrietig zijn, maar het kan zich net zo goed uiten in boosheid en irritatie. Als je zonder duidelijke reden chagrijnig bent of uitvalt tegen mensen zou dit een symptoom van depressie kunnen zijn”, vertelt Smitha. 

2/ Veranderingen in je slaappatroon
“Nog een stereotype van depressie: heel de dag door willen slapen. Maar, slapeloosheid is ook een signaal. Wees ook gealarmeerd wanneer je wél normaal slaapt maar toch moe wakker wordt”, geeft de psychiater aan. 

3/ Verstoord eetpatroon
“Depressie kan verschillende verstoringen in je eetpatroon veroorzaken. Je kunt je eetlust verliezen waardoor je afvalt. Maar, je kunt ook juist veel eten omdat je je emotioneel voelt wat weer leidt tot gewichtstoename”, vertelt Smitha. 

4/ Moeite met concentreren
“Symptomen die vaak voorkomen bij ADD (een subtype van de bekendere aandoening ADHD), kunnen ook een teken zijn van depressie. Denk hierbij aan onzorgvuldige fouten maken tijdens je werk, het vergeten van voor de hand liggende informatie of moeite hebben met simpele beslissingen maken”, zegt Smitha. 

5/ Onverklaarbare klachten
“Soms gaan mensen naar de dokter met een bepaalde klacht, om vervolgens te horen dat er geen fysieke verklaring voor is. Dit kan variëren van algemene pijn in het hele lichaam, tot specifiekere pijn als hoofdpijn of rugpijn. Fysieke symptomen moeten eerst worden uitgesloten voordat geestelijke gezondheidsproblemen besproken worden”, aldus de psychiater. 

Bron: Glamour US | Beeld: Bridget Jones 

Laatste nieuws

Zie ook