Deze 5 etenswaren kun je beter vermijden als je probeert zwanger te worden

Volgens een recente studie.

Lees ook

Uit een recente studie van The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics is gebleken dat veel vrouwen niet zo goed eten als ze zouden moeten wanneer ze in verwachting zijn. Laten we eerlijk zijn, ‘juist’ eten is ook niet makkelijk. Maar wat is dan een ‘gezonde’ voeding als je probeert zwanger te worden? 

Voedingsmiddelen

Lees ook: 5 onverwachte dingen die je vruchtbaarheid beïnvloeden

Onderdeel van een ‘gezonde’ voeding, is het eten van genoeg fruit, groenten en hele granen en andere voedingsmiddelen die natuurlijk goed voor je zijn. Volgens het onderzoek kun je het beste kunstmatige ingrediënten, synthetische hormonen en potentiële contaminanten vermijden.

Vermijden

1/ Vis met een hoog kwikgehalte 
“Kwik kan het zenuwstelsel beschadigen, wat betekent dat het consumeren van kwikrijke zeevruchten, zoals zwaardvis en grootoogtonijn terwijl je zwanger bent de foetus kan schaden”, zegt diëtist Kendra Tolbert. Het eten van high-mercury vis voordat je zwanger bent, kan ervoor zorgen dat je kwik in je lichaam opbouwt en dit kan schadelijk voor het zenuwstelsel van je baby zijn. “Het foetale zenuwstelsel wordt gevormd voordat de meeste vrouwen weten dat ze zwanger zijn”, legt diëtist Suzanne Fisher uit. Kwik kan ook de vruchtbaarheid verminderen. 

2/ Alcohol 
De Centers for Disease Control and Prevention, afgekort CDC, is een organisatie die zich in Amerika bezighoudt met ziektes. Deze organisatie raadt vrouwen die zwanger proberen te worden aan om alcohol volledig (niet bepaald realistisch) te vermijden. Maar, als je toch wilt drinken, stelt Kendra voor om het bij maximaal zeven drankjes per week te houden. “Alcohol, kan de vruchtbaarheid verminderen en verlaagt de vitamine B in je lichaam die de kansen op een zwangerschap verbetert en de groei van de foetus ondersteunt”, geeft de diëtiste aan. 

3/ Transvetten
“Transvetten kun je terug vinden in bijvoorbeeld bepaalde chips, magnetron popcorn en gefrituurde snacks. Deze vetten kunnen ontstekingen en insuline-resistentie veroorzaken en dat kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent”, vertelt Kendra. 

4/ Vetarme zuivelproducten 
Vetarme melk, yoghurt en andere zuivelproducten kunnen androgenen (mannelijke hormonen die achterblijven wanneer vet wordt verwijderd) bevatten, zegt Kendra. Deze voedingsmiddelen en dranken kunnen je lichaam aansporen om androgenen te produceren, die je menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden.

5/ Blikjes en flessen 
Drink alleen uit blikjes en plastic flessen als je er zeker van bent dat ze vrij zijn van Bisfenol A (BPA). BPA is een chemische stof dat in voedsel terecht kan komen. Deze stof is schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan effect op het hormoonsysteem hebben. “Als je een waterfles gebruikt, gebruik dan een roestvrijstalen fles”, adviseert Suzanne. 

Bron: Glamour US, Voedingscentrum | Beeld: What to Expect When You’re Expecting

Laatste nieuws

Zie ook