Deze 8 veelvoorkomende voedingsmiddelen zou je *nooit* moeten opwarmen

Dat wordt voortaan opletten...

Lees ook

Het opwarmen van avondeten is een manier van leven geworden. Of het nu vrijdagavond is en je hebt geen zin om te koken, of je wilt de restjes van gisteravond opwarmen, onze magnetrons zijn een handige tool geworden. Echter, kun je sommige voedingsmiddelen maar beter niet opwarmen… 

Gezondheid

Lees ook: Dit doet het eten van één avocado per dag met je

Onderzoek toont aan dat het opwarmen van sommige van je favoriete maaltjes gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid, vooral als je ze verkeerd bewaard hebt. Deze acht voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken, als ze verkeerd worden opgewarmd. Benieuwd over welke acht we het hebben? Komen ze! 

Selderij, spinazie en bieten:

Warmte kan ervoor zorgen dat de nitraten van deze groenten giftig worden en kankerverwekkende eigenschappen vrijkomen wanneer ze voor een tweede keer worden opgewarmd. Het is dus het beste om deze voedingsmiddelen uit het gerecht te halen als je het voor een tweede keer opwarmt.

Champignons 

Over het algemeen moeten champignons direct na bereiding worden gegeten. Eiwitten kunnen achteruitgaan zodra je de champignons in stukken hebt gesneden, en dat kan slecht nieuws voor je buik betekenen als je het nogmaals opwarmt. 

Eieren

Het opnieuw opwarmen van eieren kan giftig zijn wanneer het gekookt of geroerbakt is. Dit kan een ‘ravage’ aanrichten aan je spijsverteringssysteem. 

Aardappelen 

Aardappelen zijn lastig – als ze op kamertemperatuur afkoelen in plaats van onmiddellijk te koelen, kunnen de warme temperaturen de groei van botulisme (een zeldzame bacterie) bevorderen. Botulisme kan niet gedood worden met een snelle zap in de magnetron, dus het is het beste om ze onmiddellijk in de koelkast te zetten.

Rijst 

De Food Standards Agency geeft het volgende aan: “Ongekookte rijst kan sporen van bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Wanneer de rijst gekookt is, kunnen deze sporen het overleven…. Als de rijst op kamertemperatuur blijft staan, zullen de sporen zich vermenigvuldigen en kunnen ze giftige stoffen produceren die braken of diarree veroorzaken. Het opwarmen van de rijst zal deze giftige stoffen niet wegnemen.” Hier is het dus ook belangrijk dat je rijst direct na bereiding af laat koelen in de koelkast. 

Kip

De proteïnesamenstelling verandert eigenlijk wanneer koude, gekoelde kip voor de tweede keer wordt verwarmd. Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Als je het vlees graag nog een keer wilt opwarmen, zorg er dan voor dat het goed gekookt is; de binnenkant moet heet zijn!

Bron: Marie Claire USA | Beeld: Eat Pray Love 

Laatste nieuws

Zie ook