Gezelligheidsroker? Dit is hoe schadelijk het écht voor je is

Oei, oei, oei...

Rook jij wel eens gezellig mee als je op een feest bent? En is “Nee hoor ik rook niet, alleen soms voor de gezelligheid”, een standaard antwoord van jou? Dan ben jij een gezelligheidsroker. Wij vertellen je precies hoe schadelijk deze gewoonte voor je is.

Gezelligheidsroker

Lees ook: In vertrouwen: “Ik ga iedere dag high naar mijn werk”

“Gezelligheidsroker is een verkeerde benaming”, aldus dr. Richard Russel, longarts en medisch adviseur van de British Lung Foundation. “Het ligt er niet aan hoe vaak je er eentje opsteekt, het zijn de giftige chemicaliën die je inademt. De enige manier om geen dergelijke gezondheidsrisico’s op te lopen, is door helemaal niet te roken.”

Het is natuurlijk wel zo dat hoe vaker je rookt, hoe schadelijker het voor je is. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol schatten dat elke sigaret je leven 11 minuten verkort.

Vatbaarder voor infecties

Dr. Russel vertelt dat mensen die tussen de 1 en 4 sigaretten per dag roken, een significant hoger risico hebben om te overlijden aan ziekten of aandoeningen dan een niet-roker. Dit komt omdat je door het roken vatbaarder wordt voor longinfecties. “Zelfs mensen die er af en toe eentje meeroken hebben een verhoogd risico op longinfecties. Wanneer ze deze infecties hebben, zullen de symptomen langer duren dan bij niet-rokers”, legt dr. Russel uit.

Ademhaling

Voor de gezelligheid roken heeft ook invloed op je ademhaling. “De rook beschadigt het longweefsel, waardoor er deeltjes afbreken en er grotere luchtruimten vormen dan normaal. Hierdoor is het moeilijker om zuurstof naar het bloed te vervoeren. Dit leidt tot kortademigheid, vooral tijdens het sporten.

Uiterlijk

De volgende keer dat je er uit gezelligheid eentje opsteekt, weet dan dat dit ook gevolgen kan hebben voor je looks. Een sigaret resulteert in cellulitis, een grauwe en doffere huid én rimpels. “Roken veroudert je huid ongeveer 10 tot 20 jaar en de kans op rimpels wordt drie keer groter.”

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Friends 

Laatste nieuws