Dit zijn de groene carrièrelessen van Lisa goes Vegan

De waanzinnig wijze lessen van Lisa Stel.

Lees ook

Lisa Stel (28) is oprichter van het platform Lisa goes Vegan, waarmee ze anderen inspireert plantaardig te eten en duurzamer te leven.

Doe iets vanuit je passie

“Lisa goes Vegan is heel organisch gegroeid. Het begon zes jaar geleden: ik maakte een blog in WordPress en begon een aantal recepten te delen, vooral omdat ik het zelf leuk vond. Ik had de eerste maanden zo’n tien bezoekers per maand, waaronder mijn moeder en mijn oma. Delen vond ik een beetje gênant, maar toen ik het aan een paar mensen vertelde en zij begonnen te delen, stegen de bezoekersaantallen. In de loop der jaren groeide het uit tot het platform waarop ik mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer leven en vegan lifestyle deel. Ik wil mensen inspireren: laten zien dat kleine keuzes of veranderingen een grote impact kunnen hebben op je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar omdat de behoefte en interesse echt vanuit mezelf komt, ben ik er nooit klaar mee.”

Wees niet bang voor verandering

“Ik heb klinische neuropsychologie gestudeerd en werkte twee à drie dagen per week als psycholoog en daarnaast bij een dierenrechtenorganisatie. Toen mijn platform steeds succesvoller werd, ben ik de andere werkzaamheden gaan afbouwen. Sinds drie jaar werk ik fulltime aan mijn
platform. Als je begint met ondernemen, is alles nieuw: je weet niet goed wat je kunt verwachten, loopt een financieel risico en bent misschien bang om op je bek te gaan. Maar verandering is ook goed en risico’s nemen hoort daarbij. Ik ben bij mezelf te rade gegaan: wat is mijn drijfveer? Ik wist heel goed waarom ik het deed: niet om bekend te worden of om veel geld te verdienen, maar omdat mijn hart en ziel erin zitten. Ik had een hele mooie basis om er vol voor te gaan.’’

Durf te kiezen

“Zes jaar geleden was vegetarisch eten al anders dan anders, laat staan veganistisch eten. Mensen zeiden wel eens: jeetje, vegan, dat is wel heel niche! Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen begrijpt wat je doet of leuk vindt wat je doet. Maar je kunt niet iedereen pleasen, dus durf ergens voor te kiezen en hou daar aan vast. Bij mij heeft dat goed uitgepakt: de aandacht voor plantaardig eten is enorm gegroeid. Het is veel in het nieuws en steeds meer mensen eten veganistisch. Het mooie is dat de verhalen met tips over vegan eten die ik lang geleden schreef, nu weer goed worden gelezen.”

Fouten maak je tóch

“Hou je je strikt aan je idealen of wil je impact maken door iets commerciëler te zijn? Dat is een
lastig vraagstuk in de duurzaamheidswereld en een afweging die ik continu moet maken. In het begin heb ik wel eens een commercieel artikel geschreven over een product waar ik me minder prettig bij voelde. Mijn voorgevoel klopte, ik kreeg er minder goede reacties op. Die fouten maak je en ik ben daar heel transparant over geweest tegenover mijn lezers.”

Gebruik jezelf als proefkonijn

“Sinds ik drie jaar geleden fulltime aan het platform begon te werken, maak ik een plan met korte- en langetermijndoelen. Ik heb mezelf gebruikt als proefkonijn: wat inspireert mij en vind ik leuk? Een kookboek was al vanaf het begin een doel en inmiddels heb ik er twee geschreven! Maar doelen kunnen soms ook niet goed uitpakken, dan moet je het plan durven aanpassen. Sowieso kun je eeuwig bedenken hoe je iets het beste kunt aanpakken, maar mijn advies is om gewoon te beginnen: al doende leer je.”

Neem een coach

“Bij verschillende vraagstukken raadpleeg ik al jaren mijn
moeder of collega’s en dat is heel fijn. Maar sinds begin dit jaar heb ik een zakelijke coach in de arm genomen. Het is heel fijn om te sparren met iemand die uit een andere branche komt, om kritische vragen te krijgen en te moeten uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Het is de investering meer
dan waard.”

Focus op je vaste kern

“Ik ben een personal brand en vind het belangrijk om mijn volgers persoonlijke aandacht te geven. Bijvoorbeeld een reactie op een berichtje. Veel ondernemers zijn gefocust op nieuwe ‘klanten’ binnenhalen , maar vergeten de huidige klanten, met wie ze een veel duurzamere relatie opbouwen.’

Lisa’s stijl

Vrouwelijk & comfy

“Mijn kledingstijl is een afspiegeling van hoe ik me voel. Dat betekent dat ik de ene dag een oversized trui draag en een broek met scheuren, en de andere dag een jurkje met laarzen. Vrouwelijk en stoer, maar ook comfy. Soms ook een beetje alternatief, omdat ik verschillende kleuren en stijlen door elkaar draag. Als het niet lekker zit, draag ik het niet, al is het nog zo mooi.”

Minder & duurzaam kopen

“De afgelopen jaren ben ik minimalistischer gaan leven. We hebben zoveel spullen die we niet
gebruiken. Als je kritisch naar je kledingkast kijkt, draag je er waarschijnlijk maar eenderde van. Ik koop veel minder, ben niet meer te strikken voor sales en koop alleen dingen die ik écht nodig heb, dat geeft rust. En dan kies ik voor mooie merken die iets bijdragen aan een de wereld, zoals Alchemist Fashion, Kings of Indigo, Rhumaa, Armed Angels en Denise Roobol.”

Vegan beauty

“Ik ben een onwijze lipstickfan; ik gebruik het bijna elke dag. Het veganistische merk Au
Naturale in de zachte kleur Innocence is favoriet. Van Ere Perez zit de Carrot Colour Pot altijd in mijn tas: een lipstick en blusher ineen. En mijn mascara is van Ilia. Ook gebruik ik al jaren de fijne vegan huidverzorging van Esse.”

Selfcare

“Mijn voornemen dit jaar is om meer tijd te nemen voor self-care: kleine verwen- en ontspanmomenten voor mezelf. Vaker in bad gaan, naar de kapper of een massage nemen. Vaak vind ik het zonde van mijn tijd, maar ik voel me er zo fijn en zelfverzekerd door. Ik probeer eens in de twee maanden naar massagesalon Arigato in de Jordaan in Amsterdam te gaan. Ze zijn daar ontzettend lief en bekwaam en ik kom er helemaal relaxed vandaan.”

Shop Lisa’s stijl

NB In het magazine hebben we per ongeluk een leren tas afgebeeld bij Lisa’s stijl. Deze was weliswaar duurzaam, maar uiteraard niet vegan. Excuses.

Lisa’s top picks:

Bloes, Alchemist € 149,95

Jeans, Kings of Indigo € 149

Blush/lippenbalm, Ere Perez € 28

Jas, Armed Angels € 199,90

Tas, Denise Roobol €55

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook