Nieuwe baan? Zo kom je vanaf dag één krachtig over

Voorkom blunders en kom gelijk krachtig over.

Lees ook

Nieuwe baan, nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Niet gek dat je nogal nerveus bent tijdens zo’n eerste werkweek. Maar, wij geven je een paar killer tips waardoor jij gênante blunders uit de weg gaat en onwijs krachtig overkomt. 

Tip 1: praat niet te veel, maar ook niet te weinig

Lees ook: Dit oude trucje maakt je creatiever en productiever

Sommigen doen het uit nervositeit, sommigen om een awkward stilte te vullen. Te veel praten is een no go op je eerste werkdag. Houdt in gedachten dat je niet verantwoordelijk bent voor het gehele gesprek. Maar, zeg ook niet niks. Mensen willen wel wat horen van de newbie. Als je iets te zeggen hebt, doe dit dan vooral. Vind de balans.

Tip 2: denk niet dat je alles al weet

Wees realistisch in je verwachtingen. Erken dat sommige zaken onbekend en ongemakkelijk zijn, dan wordt het na een tijdje alleen maar makkelijker. Het ergste wat je kunt doen is doen alsof je iets weet, terwijl je eigenlijk geen idee hebt. Je maakt het jezelf zo onnodig lastig. Stel in plaats hiervan gewoon veel vragen, ja, ook als je het idee hebt dat je collega’s jou als en last ervaren. Iedereen moet het leren en juist die eerste paar dagen zijn daarvoor hét moment.

Tip 3: vertel niet teveel over je oude baan

Tijdens een eerste date is het not done om het steeds over je ex te hebben, en op werkgebied geldt precies hetzelfde. Praten over je oude werk is gevaarlijk: andere mensen vinden het saai of, erger nog, ze vinden je arrogant. Beter kun je maar helemaal niet uit jezelf over je vorige baan beginnen, maar wachten tot mensen ernaar vragen.

Tip 4: nodig jezelf uit als je collega’s iets gaan doen

Je nieuwe collega’s zijn al bevriend met elkaar en misschien staan ze er niet bij stil om jou mee te vragen voor een lunch, koffiepauze of drankje na het werk. Dat betekent niet dat je niet welkom bent, maar dat het gewoon niet in ze opkwam om jou mee te vragen. Als ze ergens naar toe gaan moet je jezelf uitnodigen. Ze zullen echt geen nee zeggen!

Tip 5: wees aardig tegen de receptionist, je gaat ‘m nodig hebben

Het zal je verbazen hoeveel de receptionisten voor je kunnen betekenen. Misschien filteren ze jouw onbelangrijke telefoontjes, misschien organiseren ze je bezorgde pakketjes, misschien doen ze informeel een goed woordje voor je bij de baas die ze onderhand al 30 jaar kennen. You never know!

Tip 6: kill ‘em with kindness

Is er een persoon waarmee je het minder goed kunt vinden? Blijf dan toch altijd aardig. Wanneer je aardig bent, is het haast onmogelijk voor diegene om een conflict te creëren. Pas wel op dat je niet té aardig wordt. Haal bijvoorbeeld niet de hele tijd koffie voor je collega’s. 

Bron: Huffpost | Beeld: BSR 

 

Laatste nieuws

Zie ook