Zo gezond is tarwegras: 5x gezondheidsvoordeel

Doe jij het al door je smoothie?

Zo gezond is tarwegras: 5x gezondheidsvoordeel

Doe jij al tarwegras door je smoothie? Doutzen Kroes zweert bij dit groene poeder. Dat doet ze met een goede reden. Tarwegras kan namelijk bijdragen aan een mooie huid en een slank lichaam. Toch is dat niet de enige reden waar tarwegras goed voor is. Dit zijn de vijf gezondheidsvoordelen van tarwegras. 

1/ Staat bol van de vitamines

Lees ook: Oeps! Zo veel extra calorieën eet je tijdens je werk

Tarwegras staat werkelijk bol van de gezonde stoffen. Zo vind je in deze jonge tarwescheuten een indrukwekkende lijst vitamines en mineralen:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Vitamine B-complex
  • IJzer
  • Calcium
  • Magnesium
  • Selenium

Daar blijft het niet bij. In tarwegras vind je namelijk ook nog enzymen, phytonutriënten, aminozuren en chlorofyl ofwel bladgroen. 

2/ Krachtige antioxidanten

Vitamine A, C en E zijn krachtige antioxidanten die schadelijke vrije radicalen afvangen en onschadelijk maken. Op deze manier vertraagt tarwegras het verouderingsproces, zodat je langer gezond en vitaal blijft en er stralend uitziet. 

3/ Maakt glutathion beschikbaar

Tarwegras doet iets bijzonders voor je lijf. Het zorgt er namelijk voor dat er meer glutathion beschikbaar is. Glutathion kun je zien als de behoeder van je gezondheid. Dit stofje is namelijk in staat gifstoffen en zware metalen uit je lichaam te verdrijven.

Dagelijks worden we via de lucht, ons drinkwater, bespoten voeding en zelfs kookgerei blootgesteld aan een dosis gifstoffen en zware metalen. Tarwegras maakt het mogelijk dat deze zo snel mogelijk uit ons lichaam verdwijnen, zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Glutathion is ook van belang voor ons humeur en onze huid. Onderzoekers zagen namelijk bij mensen met een depressie een tekort aan dit stofje. Andere onderzoekers ontdekten dat een tekort aan glutathion bijdraagt aan een onzuivere huid. Met tarwegras draag je dus eveneens bij aan een gezonde huid en een opgewekter gevoel.

4/ Aminozuren

Bijzonder is dat tarwegras maar liefst zeventien aminozuren bevat, waarvan acht essentiële aminozuren. Deze laatste zijn bouwstenen van eiwitten die je lichaam niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet krijgen. De meeste plantaardige eiwitbronnen bevatten niet zoveel essentiële aminozuren.

Aminozuren heb je nodig voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ook geven eiwitten lange tijd een verzadigd gevoel, zodat je eetlust afneemt en je minder eet. Dat maakt dat tarwegras ook helpt bij het afvallen.

5/ Bevat veel chlorofyl

Er zijn meer groenten die chlorofyl ofwel bladgroen bevatten. Toch bestaat tarwegras voor maar liefst 70 procent uit dit gezonde stofje. Daar kunnen de meeste planten niet aan tippen.

De gezond werking van chlorofyl berust vooral op zijn zuiverende vermogen. Zo zuivert het onze huid, waardoor acné vermindert en ongewenste lichaamsgeurtjes verdwijnen.

Ook op andere plaatsen in ons lichaam doet chlorofyl zijn reinigende werk, samen met de vitamine C en phytonutriënten in tarwegras. Op deze manier beschermt het de cellen waaruit onze organen zijn opgebouwd. Zo draagt tarwegras bij aan onze algehele gezondheid en behoedt het ons voor gezondheidsproblemen.

Wie beter geen tarwegras kan gebruiken

Hoewel tarwegras bijdraagt aan en stralend uiterlijk en een blakende gezondheid, is deze superfood niet voor iedereen geschikt. Zo kun je beter geen tarwegras gebruiken als je in verwachting bent, niet goed tegen rauwe voeding kan, coeliakie hebt of last hebt van glutensensitiviteit. In deze gevallen wegen de voordelen van tarwegras niet op tegen de nadelen.

Tekst: AnnemiekPuur Figuur  | Beeld: iStock