Vrouwelijke vriendschappen zijn belangrijk voor je gezondheid

Internationale Vrouwendag is in aantocht.

Vrouwelijke vriendschappen zijn belangrijk voor je gezondheid

Een hechte groep vertrouwde vrienden is belangrijk voor de gezondheid van iedereen, maar vooral de vrouw kan profiteren van haar vriendinnen. Om alvast Internationale Vrouwendag te vieren, legt een psychologe uit waarom. 

Healthy

Lees ook: Feminisme: deze film over menstruatie won een Oscar

"De meesten van ons zijn wel eens gedumpt, hebben pijn of verlies geleden, of zijn geconfronteerd met conflicten in het leven. Als mens hebben we de neiging om door pieken en dalen te gaan en deze ervaringen kunnen een beetje makkelijker zijn als we vriendinnen hebben die ons steunen. De waarheid is - het hebben van vriendinnen is ongelooflijk belangrijk voor je geestelijke gezondheid", zegt LYSN psychologe Breanna Jayne Sada

Dit zijn de vier voordelen waarom het belangrijk is volgens de psychologe: 

1. Move over mannen 

"Hoewel we biologisch gelijk zijn, zijn er verschillen in de manier waarop verschillende seksen zich kunnen verbinden en reageren op situaties. Zonder teveel te generaliseren, kunnen vrouwen zich eerder inleven in bepaalde situaties. Dus wanneer je je uitlaat over werk of je schoonfamilie, kan een vrouw empathischer zijn, je redenering valideren en gebruik maken van haar eigen persoonlijke ervaringen", legt de psychologe uit. 

2. Fris perspectief 

"Hoewel vrouwen ook liefde en steun van hun partners hebben, kan een vriendin je in tijden van nood een ander perspectief bieden", zegt Breanna. "Voor relaties kan een vriendin optreden als een buitenstaander als je op zoek bent naar eerlijk advies, dat we misschien niet altijd willen horen. Als een ander je perspectief biedt, dan kan dit je beslissingen positief beïnvloeden. Vrouwelijk vrienden kunnen ook geweldig zijn voor je eigenwaarde. Een goede vriendin zal het nooit goedkeuren als je ooit minder over jezelf denkt. Ook zal ze je vertellen waarom je die promotie verdient en waarom je niet altijd alles hoeft te pikken van je partner, collega of wie dan ook. Gesprekken met een goede vriendinnen zorgen ervoor dat je je gesteund en zelfverzekerder voelt", aldus de psychologe. 

3. Lean on me 

"Zelfs al eerlijkheid als brutaal overkomt, weet je tenminste wél dat je de absolute waarheid hoort. Recent onderzoek suggereert dat je vriendinnen je beter kennen dan je partner. Ze weten wanneer je een luisterend oor, een schouder om op te huilen of een avondje stappen nodig hebt", geeft Breanne aan. 

4. Beter met de tijd

Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouwelijke vriendschap 16 jaar duurt, wat zes jaar langer is dan de gemiddelde romantische relatie", zegt de psychologe. "Als we 55 jaar worden, duren onze vriendschappen gemiddeld 23 jaar! Vriendinnen kunnen ons uitdagen om nieuwe dingen te proberen, op te treden als mentoren in onze carrières en ons ertoe zetten om uit te blinken op alle gebieden van het leven." 

Natuurlijk kun je ook een best male buddy hebben die net zo goed voor je gezondheid is als een vriendin. Vriendschappen zijn vriendschappen en dat is een van de mooiste dingen die je kunt hebben. 

Bron: Marie Claire Australia | Beeld: BSR