5 redenen waarom vroeg opstaan enorm goed voor je is

Hé sleepy head, opstaan!

Lees ook

Hé sleepy head, opstaan! Je mag de wekker zesvoudig vervloeken terwijl je het doet, maar eenmaal naast je bed – en vooruit, een douche, ontbijtje en kop koffie later – zul je er oprecht happy mee zijn. Vroeg opstaan (denk: rond 06.00/07.00 uur) loont. En wel hierom.

1. Strak in pak 

Lees ook: Zo vaak zou je moeten sporten om gezond te blijven

Van vroeg opstaan krijg je een strakker lijf. Klinkt gek, maar de verklaring is simpel. Uit een onderzoek van de Northwestern University in Illinois blijkt namelijk dat vroege vogels tijd inplannen om te sporten en dat vervolgens ook daadwerkelijk doen (dit in tegenstelling tot de uitslapers die hun work-out vaak inruilen voor extra snoozetijd). Daarnaast zouden zij gezonder eten, 248 calorieën per dag minder eten én een lager BMI hebben.

2. Miss Organized

De vroege uurtjes worden volgens onderzoekers van de University of Education in Duitsland vaak gebruikt om doelen te stellen en werkzaamheden vooruit te plannen. Ergo: wie vroeg opstaat, is over het algemeen beter in plannen en organiseren. Daardoor bereiken de vroege vogels vaak meer op een dag dan de snoozers en de uitslapers.              

3. Hoge pief 

Niet heel verrassend als we nummertje twee in acht nemen: early birds zijn vaak succesvoller. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ze betere cijfers halen op school, proactiever zijn en vaak betere banen hebben.

4. Rasoptimist

Early birds zijn optimistischer en gelukkiger, zo zeggen onderzoekers van de universiteit van Toronto. Altijd fijn.

5. Sleeping beauty

Door vroeg op te staan (en dus ook vroeg naar bed te gaan) zou je beter gaan slapen, waarbij ‘beter’ vooral neerkomt op een meer herstellende slaap. Dat komt doordat ons circadiane ritme (slaap-waakritme) het fijn vindt om mee te doen met het ritme van de aarde.

Hoe je zo’n kwieke early bird wordt? Een paar adviezen om je op weg te helpen:

  • Vroeg opstaan is een kwestie van wennen. Je zult in het begin niet meer energie hebben en moet echt een paar weken doorzetten om van de voordelen te profiteren. Dus: houd vol!
  • Schrap het snoozen. Dat is verschrikkelijk, we weten het. Maar uiteindelijk word je beloond met meer energie. Tip: zet je wekker buiten handbereik (als in: je-moet-er-heel-erg-je-bed-voor-uit-buiten-handbereik).
  • Fijn dat jij ernaar uitkijkt, maar je interne klok doet niet aan weekenden. Verstoor je ritme niet al te veel en zet de wekker in het weekend liefst maximaal een uurtje later dan doordeweeks.
  • Ga slapen in een donkere kamer en word wakker in een lichte kamer.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook