Zo bouw je een capsule wardrobe in 5 stappen

Vind je eigen kledingstijl.

Lees ook

Nog niet zo lang geleden was de modewereld druk in de weer met het concept van een ‘capsule wardrobe‘. Een soort compacte kledingkast die slechts een minimum aan items bevat die allemaal perfect bij elkaar passen. 

Oplossing

Lees ook: Dit zijn de beste looks van Milan Fashion Week 2019

In 2014 had Caroline Rector, een modeliefhebber uit Texas, genoeg van de chaos in haar kast. Ze minimaliseerde haar kleding tot slechts 37 items. Ze nam dit proces op en plaatste het vervolgens op haar website Unfancy. Sindsdien besteden veel mensen aandacht aan haar methode. Het lijkt dé oplossing te zijn om meer overzicht te creëeren, waardoor je bewuster en duurzamer met je kleding omgaat.  

Eigen stijl

“Voordat ik aan mijn capsule begon, merkte ik dat ik een slechte gewoonte had om te gaan winkelen als ik mezelf wilde opvrolijken. Harde werkdag gehad? Winkelen! Voel je je vandaag niet zo mooi? Winkelen! Gefrustreerd door mijn familie? Winkelen”, legt Caroline uit. Ze heeft haar aandacht nu gericht op het zoeken naar duurzame items van topkwaliteit. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze haar eigen stijl gevonden heeft. “Mijn kast past nu bij mijn levensstijl”, vertelt ze.  

Klinkt als een methode die jezelf zou willen proberen? Dat dachten we! Hier zijn haar tips, zodat je zelf je capsule wardrobe kunt bouwen. 

Minimaliseer je kast
Je hoeft niet een specifiek nummer te hebben, maar richt je maximaal op 50 items. “Ik denk dat ik nu ongeveer 50 items in mijn kast heb hangen, maar ik tel het niet meer – in plaats daarvan laat ik de items hangen waar ik mij goed bij voel. Ik draag mijn meest favoriete kledingstukken, let goed op mijn aankopen en ik winkel minder, maar wel met meer plezier.”

Zie het als een spel
“Tijdens het minimaliseren van je kast, zul je onderweg een paar frustraties tegenkomen. Een capsule gaat niet over lijden, maar het gaat over iets nieuws proberen en meer over jezelf leren. Van welke items word je het gelukkigst en draag je echt altijd? Behandel de methode als een spel.  

Begin met een simpele clear-out
“Het kan in het begin helpen om je garderobe te beperken tot een bepaald aantal. Na een tijdje kan het zijn dat dit je niet meer helpt. Geef jezelf de vrijheid hier leer je namelijk veel van.” 

Koop niet direct nieuwe kleding
“Geef jezelf eerst even de ruimte om te wennen aan je kleinere kledingkast. Kijk het een week of een maand aan, zodat je het gevoel ervaart hoe het is om met minder kleding te leven.” 

Het hoeft niet perfect te zijn 
“Laat het juist imperfect zijn. Ik ben hier nu al een paar jaar mee bezig en mijn kast is nog steeds niet perfect. Dit heb ik geaccepteerd, waardoor ik nu vrede heb gevonden met de kleding die in mijn kast hangt.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Caroline Joy (@caroline_joy) op

Bron: WhoWhatWear | Beeld: BSR, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook