Onthuld: je moet je koffie op dit tijdstip drinken

Op dit tijdstip is het het meest effectief.

Ben jij ook een koffie-addict en kun je niet functioneren tot je een bakkie ophebt? Onderzoek van AsapSIENCE toont aan dat je koffie op dít tijdstip moet drinken.   

Te vroeg is ongezond

Lees ook: De beste koffie van Nederland vind je hier

Het is niet slim om meteen als je wakker wordt aan de koffie te gaan. Tussen acht en negen in de ochtend is er een hoog percentage cortisol (een hormoon) in je lichaam aanwezig. Cortisol en koffie gaan niet goed samen. De cafeïne is veel minder effectief en het kan zelfs voor stress zorgen. Als je je koffie dan toch te vroeg drinkt, zul je de rest van de dag meer behoefte hebben aan cafeïne.

Wanneer dan?

Het onderzoek toont aan dat als je om negen uur ’s ochtends je eerste kop koffie drinkt, je het beste effect ervaart. Op dat moment is je cortisolspiegel laag, wat zorgt voor een beter humeur en meer energie. Bovendien ben je zo veel minder gestrest, wat beter is voor je gezondheid.

Eentje niet genoeg

Eén koffie niet genoeg voor jou? Neem er dan weer een om half twaalf en eventueel nóg een om drie uur ’s middags. De cafeïne heeft namelijk een halfuur nodig om in te werken en werkt ongeveer twee uur lang. Van twaalf tot één uur ’s middags en half zes tot half zeven ’s avonds is de cortisolspiegel van de gemiddelde persoon weer op zijn hoogst. Op deze tijdstippen kun je koffie beter overslaan.

Bron: INC/AsapSIENCE | Beeld: BSR

Laatste nieuws