MC tipt: Deze 9 vragen kun je stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Zo val je op.

Weten welke vragen je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek kan lastig zijn. Voorbereid zijn op de vragen die zij aan je kunnen stellen, is easy. Maar de vragen die jij moet stellen? Dat is een andere zaak. 

Onderscheiden

Lees ook: Sollicitatie 101: de do’s en don’ts

“Door goede vragen te stellen, onderscheid je je van de andere kandidaten. Je toont interesse en hierdoor laat je zien dat je de juiste match bent”, zegt Jane Sunley, auteur van It’s Never OK To Kiss The Interviewer

Lees hieronder welke vragen je kunt stellen tijdens je gesprek.

1/ Hoe ziet u de functie in de komende twee jaar groeien?
“Dit is vooral een goede vraag als je in dienst treedt bij een start-up of bij een groeiend bedrijf”, zegt Rachel Spedding, directeur van Bright Network. Het suggereert ook dat je naar de lange termijn kijkt. 

2/ Wat is volgens u de grootste uitdaging voor de persoon die deze functie bekleed?
“Dit laat zien dat je direct en slim bent”, zegt Corinne Mills, Managing Director Personal Career Management. “Het laat ook zien dat je niet bang bent om een probleem frontaal aan te pakken”, aldus Corinne. 

3/ Hoe groot is het team waarmee ik ga samenwerken en werk ik ook met andere teams samen?
“Een droombaan kan al snel een nachtmerrie worden als je een hekel hebt aan degene met wie je werkt of als je niet in de bedrijfscultuur past”, zegt James Reed, voorzitter van Reed Uk. Deze vragen helpen je om een beeld te krijgen met hoeveel directe collega’s je te maken hebt én ook of je moet presteren als een teamspeler. 

4/ Wat kan ik doen om dit bedrijf succesvoller te maken?
“Elke bedrijfsleider en manager stelt deze vraag voortdurend aan zichzelf, dus om het van een potentiële werknemer te horen voelt het alsof jullie dezelfde doelen hebben”, zegt Richard Harris, oprichter van het mentor bureau TutorDesk. Deze vraag laat zien dat je begrijpt dat het bedrijf voortdurend bezig is met groeien en dat je dezelfde ambitie hebt. 

5/ Wat zou een succes voor het bedrijf zijn over drie maanden?
“Dit zal je helpen om hun verwachtingen te begrijpen, maar het laat ook zien dat je objectief gedreven bent”, zegt Rachel. 

6/ Ik las in X dat Y gebeurt. Wat betekent dit voor uw bedrijf?
“Lees alles wat je kunt over het bedrijf én zie wat hun concurrenten doen”, zegt Rachel. Het zal je onderscheiden van andere kandidaten en je toont ook begrip. 

7/ Wat is uw aanpak als manager en hoe werkt u graag met uw medewerkers?
“Het is voor een leidinggevende fijn om door een kandidaat gevraagd te worden hoe hij/zij graag met het personeel samenwerkt”, vertelt Corinne. Een winnende vraag voor beide kanten. 

8/ Welke kwaliteiten zijn er nodig voor deze functie en wat voor soort kandidaten vindt u geschikt voor de baan?
“Deze vragen geven aan dat je goed oplet”, geeft James aan. Daarnaast heb je ook een opening om je sterke punten te belichten en aan te geven waarom je geschikt bent voor de baan. 

9/ Hoe heeft deze functie zich ontwikkeld?
“Dit is een goede vraag om de sollicitatie mee af te ronden”, zegt Lynn Taylor, auteur van Tame You Terrible Office Tryrant. “Het toont intellectuele nieuwsgierigheid, maar de vraag is niet te opdringerig of brutaal”, aldus Lynn. 

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Suits 

Laatste nieuws