Deze briljante foefjes helpen je aan je droombaan

Je moet dus nooit ''jezelf'' zijn.

Lees ook

Communicatie-expert en TED-spreker Lindsay Maclean deelt een aantal briljante trucjes om aan je droombaan te komen. Zoals de power-pose, zingen, een krachtige handdruk geven, maar bovenal: nooit gewoon ‘jezelf’ zijn. 

Carrièreswitch

Lees ook: Dit carrière advies van Jennifer Lopez maakt je dag een stuk beter

Tijd voor een carrièreswitch? Ervaring en opleiding zijn natuurlijk heel belangrijk, maar tijdens een sollicitatiegesprek is de eerste indruk cruciaal. Het meest voorkomende advies van vrienden en internet: ‘wees gewoon jezelf’.

Volgens Lindsay Maclean is dit juist het ergste wat je kunt doen. “Wees eerlijk: wie kan er onder hoge druk zelfverzekerd uitzien, soepel praten en haar aantrekkelijkste, intelligentste kant laten zien?. ‘Jezelf’ is op dat moment zo nerveus dat ze misschien ineens alles wat ze ooit hebt gedaan vergeten is.” 

Vóór het gesprek

1. Gebruik je spiegel

Ga voor de spiegel staan en doe net alsof er een lichtknopje in je zit. Doe het licht aan en observeer wat er gebeurt met je gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Zie je het verschil? Doe dit ook vlak voor je sollicitatiegesprek begint, voor een boost van aanstekelijke, positieve energie.

2. Film jezelf en kijk het terug

Film jezelf terwijl je over je sterke punten praat en kijk de beelden terug. De impact van jouw verhaal bestaat voor 60 tot 90 procent uit lichaamstaal en het geluid van je stem. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van hoe je overkomt. Hoe zag je eruit en hoe klonk je stem: opgewekt, verlegen, verveeld, enthousiast?

3. Zing!

Zingen is een geweldige manier om de muzikaliteit in je stem naar voren te brengen. Het zorgt voor variatie in toonhoogte en dat is fijn om naar te luisteren. Dus zing nog even wat vrolijke deuntjes voor je naar je gesprek gaat, want zo voorkom je dat je gaat praten als een robot. 

Tijdens het gesprek

4. Probeer een power-pose

Wanneer je twee minuten voor het interview een power-pose (krachtige houding) doet, stijgt je testosteronniveau en voel je je krachtiger. Een power-pose houdt in: schouders naar achteren, borst vooruit en stel je voor dat er een touwtje tussen je hoofd en het plafond zit. Deze houding geeft kracht.

5. De ‘Schud en groet’

Wees de dominante persoon en schud iemand de hand als je hem/haar groet. Met je een stevige, zelfverzekerde handdruk kom je zelfverzekerd over – terwijl je met een te slappe of juist te stevige hand de verkeerde indruk kunt wekken. Maak je geen zorgen over zweethanden, heb gewoon vertrouwen.

6. Eindig met een positieve uitspraak

Laat je potentiële werknemer achter met een positieve uitspraak, bijvoorbeeld: ‘bedankt voor het gesprek, ik vond het erg leuk en kijk ernaar uit van jullie te horen!’

Bron: Daily Mail | Beeld: BSR

 

 

Laatste nieuws

Zie ook