Japanse vrouwen verzetten zich tegen deze bizarre valentijnstraditie

Ze noemen het 'machtsmisbruik' en 'intimidatie'.

Op Valentijnsdag een romantisch cadeautje krijgen van je geliefde, is voor ons niet meer dan normaal. Maar Japan kent een andere, nogal seksistische valentijnstraditie, en daar komen veel vrouwen nu tegen in opstand. 

Giri Choco

Lees ook: Waarom iedereen kritiek heeft op Superbowl optreden Maroon 5

Op 14 februari moeten Japanse vrouwen hun mannelijke collega’s chocola cadeau geven. Deze traditie heet ‘giri choco’, wat letterlijk ‘verplichte chocola’ betekent. De gewoonte behoort al jaren tot de Japanse cultuur, maar vrouwen komen er nu eindelijk tegen in opstand. Ze zien het als een vorm van machtsmisbruik en intimidatie dat ze ‘gedwongen’ worden voor hun mannelijke collega’s chocola te kopen. Die financiële en mentale druk accepteren ze niet langer. Sommige bedrijven hebben giri choco zelfs al verboden op de werkvloer. 

Verbod

“Voordat bedrijven giri choco verboden, maakten we ons elk jaar weer zorgen over wie we allemaal chocola moesten geven en voor welk bedrag. Goed dat deze last nu van onze schouders is”, vertelt een medewerker aan Japan Today. Valentijnsdag zou om liefde moeten gaan, niet over werk en verplichtingen.  

Bron: The Guardian | Beeld: iStock

 

Laatste nieuws