Deze simpele carrièrelessen zijn jouw weg naar succes

Maria Nguyen geeft haar groene carrièrelessen.

Lees ook

Maria Nguyen (39) is medeoprichter van CRE8, een creatieve werkplaats die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot digitale ambachtslieden.

Zie kansen

Lees ook: De groene carrièrelessen van Anna van Nunen

“Onze sociale onderneming is vijf jaar geleden ontstaan doordat de plannen van medeoprichter Jurre Groenenboom en mij samenkwamen. We zijn beiden opgeleid als industrieel ontwerper en hebben daarna bij verschillende grote bedrijven gewerkt. Daar zagen we dat veel producten in China werden gemaakt. Maar sinds de opkomst van 3D-printen zijn ontwerpers in staat hun producten zelf te maken en kunnen we de productie juist weer naar Nederland brengen. Jurre zag 3D-printen als een nieuw ambacht waar ook nieuwe ambachtslieden voor moeten worden opgeleid. Zo ontstond het idee om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven op een nieuwe toekomst.”

Weet waarvoor je het doet

“In het begin van mijn carrière was ik productmanager van föhns. Met het product had ik niet veel en ik werd er ook niet heel gelukkig van, maar ik ben wél blij dat ik het heb gedaan. Ik heb er veel van geleerd en weet nu hoe de zakelijke wereld werkt. Op een gegeven moment wist ik zeker dat ik iets nuttigers wilde doen en maakte ik de overstap naar goede doelen. Nu kan ik mijn commerciële en sociale ervaring combineren in mijn eigen bedrijf. En hoewel ik nu veel minder verdien, ben ik veel blijer met wat ik doe.”

Zoek hulp binnen je netwerk

“In het eerste jaar van ons bestaan deden we mee aan de ASN Bank Wereldprijs waarbij je als sociale ondernemer kans maakt op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Doordat we ons plan meerdere malen moesten presenteren werd ons verhaal steeds specifieker. En ook al hebben we niet gewonnen, door de deelname kwamen we wel in een netwerk van gelijkstemden terecht. Iets waar we nog elke dag profijt van hebben.”

Blijf doen wat je leuk vindt

“De jongeren leren bij ons heel veel: van werken met het computerprogramma Illustrator tot laseren. Een onderwijsdeskundige is voor ons een lesprogramma aan het ontwikkelen waarmee we de jongeren kunnen laten uitstromen met certificaten. Daarnaast hebben we twee maatschappelijk werkers in dienst. Dat betekent dat we dus ook moeten managen. Iets waar ik me de komende tijd verder in wil ontwikkelen. Maar het is ook belangrijk dat we naast al het regelwerk zelf blijven ontwerpen, want daar worden we het meest blij van.”

Wees flexibel

“Als ik nu terugkijk naar onze startplannen is niet alles gelukt. Je moet nou eenmaal flexibel zijn, want soms werken dingen niet, duren ze langer of moet je andere prioriteiten stellen. We hebben ons bijvoorbeeld verkeken op hoeveel energie het kost om de jongeren die voor CRE8 werken te motiveren. Jurre en ik hebben allebei geen maatschappelijke achtergrond, dus soms is het lastig voor te stellen waarom niet iedereen wat van zijn leven heeft kunnen maken. Het is aan de ene kant lastig dat we er niet voor zijn opgeleid, maar aan de andere kant merk ik dat er ook een positief verschil is tussen mijzelf en een maatschappelijk werker. Die heeft hart voor de jongeren, maar ziet het wel als werk. Ik kijk naar de jongeren als werknemer en bouw soms een emotionele band met ze op. Sommigen noemen me voor de grap ook wel ‘de moeder van CRE8’. Ik denk dat het juist een grote meerwaarde heeft dat we er niet alleen vanuit ondernemers- of hulpverlenersperspectief in zitten. Soms ben ik te veel bezig met wat we nog allemaal willen realiseren, terwijl het ook goed is om terug te kijken naar wat we allemaal hebben bereikt. We hebben wel mooi een werkend bedrijf neergezet!”

De Groene Carrièrelessen is powered by


Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Op deze manier stimuleert de klimaatbank van Nederland duurzaam ondernemen. Kijk voor meer info op voordewereldvanmorgen.nl

Tekst: Jessica van Zanten 

Laatste nieuws

Zie ook