Oscars onder vuur door award-nominaties

De media vindt de nominaties problematisch.

Lees ook

Maandag 25 februari vindt de 91ste Oscaruitreiking plaats. Hét jaarlijkse award-gala voor de beste films, actrices, acteurs, soundtracks en regisseurs. Hoewel het evenement de laatste tijd werd geprezen vanwege de toenemende diversiteit onder de genomineerden, hebben mensen dit jaar toch weer kritiek. Er zouden namelijk zeer omstreden filmmakers en twijfelachtige films genomineerd zijn.

Seksisme 

Lees ook: Artiesten steunen Chris Brown na #MeToo beschuldigingen

De kritiek barstte los toen de genomineerden voor beste regisseur bekend werden gemaakt; de lijst met kansmakers bestaat alleen uit mannen. Het publiek is verontwaardigd, want er zijn afgelopen jaar genoeg films van getalenteerde vrouwelijke regisseurs uitgekomen. Toch zijn zij helaas uitgesloten door de awardshow. In de 91 jaar dat de Oscars worden uitgereikt, zijn er in totaal slechts vijf vrouwen genomineerd voor de prijs.

Bohemian Rhapsody

Vooral de film Bohemian Rhapsody gaat de laatste tijd flink over de tong. De film won Golden Globes voor beste drama en beste mannelijke acteur. En nu is de film genomineerd voor de Oscar-award voor beste film, maar niet iedereen is het eens met deze nominatie. Volgens critici is in de film nogal losjes omgesprongen met de werkelijkheid. De overgebleven leden van Queen zouden zich prima in de film kunnen vinden, maar Mercury komt over als een onverantwoordelijk figuur dat de band in gevaar brengt.

Over de regisseur

Wat de film vooral omstreden maakt, is het feit dat de regisseur van Bohemian Rhapsody, Bryan Singer, al jaren wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Er wordt beweerd dat de #MeToo -en #Time’sUp-beweging Hollywood heeft wakker geschud, maar de nominatie van deze film bewijst volgens critici het tegendeel. In The Atlantic verscheen een onthullend artikel over vier van zijn slachtoffers. Je leest het hier

Bron: ELLE, The Atlantic, Bustle | Beeld: BSR

 

Laatste nieuws

Zie ook