7 tips voor een stralende huid in de winter

Voor je huid is dit niet het ideale jaargetijde, maar met een paar simpele trucs houd je je vel lekker fris en zacht.

Lees ook

Voor je huid is dit niet het ideale jaargetijde, maar met een paar simpele trucs houd je je vel lekker fris en zacht. Let maar op: het wordt een strálende winter.

Dat winterweer gaat je niet in de koude kleren zitten. De overgang van warme binnentemperatuur naar koude buitenlucht – of andersom – is elke keer een klap voor je huid. Ook is de luchtvochtigheid lager als het kwik daalt, waardoor je huid sneller vocht verliest en je huid dus droog kan aanvoelen. En dat zorgt er dan weer voor dat lijntjes en rimpels eerder zichtbaar worden én dat je huid sneller geïrriteerd kan aanvoelen. Plus: een gezonde huid vormt een sterke barrière tegen invloeden van buitenaf, maar als je huid vocht tekort komt, kan ‘ie die functie niet uitvoeren. Belangrijk dus om je huid dat beetje extra te geven in de winter. Toch ook nog even een positieve noot, want het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel in de winter. Kou bevordert de bloedcirculatie. Dat betekent minder wallen en een natuurlijke blos op je wangen waar geen blush tegenop kan. Ook gaat de talgproductie op een lager pitje, wat zorgt voor een minder glimmende T-zone en minder oneffenheden. Kortom: met een beetje extra zorg en de juiste producten kom je de winter door met een gezonde huid die ook nog eens straalt.

Tip 1: Laagjes, laagjes, laagjes

Een extra laag kleding is vanzelfsprekend in de winter. Hetzelfde geldt voor skincare, waar een extra laag ook zeker geen overbodige luxe is. Een serum is je beste optie. Waarom? De lichtgewicht textuur trekt snel in, en leent zich dus goed voor een verzorgingsroutine die bestaat uit meerdere lagen. Zie het als een laag thermokleding om warmte vast te houden, alleen houdt een serum vocht en ingrediënten vast. In de winter kan je huid geen genoeg krijgen van ingrediënten als hyaluronzuur en collageen, goed om op te letten bij het kiezen van je crème. Sluit je smeer-regime ’s ochtends óók in de winter af met een product met zonbeschermingsfactor. Want al is er in de verste verte geen zonnestraal te bekennen, de zon beschadigt je huid ook in de winter. Over verbranden hoef je je weinig zorgen te maken – de UVB-straling die daarvoor verantwoordelijk is, wordt in de winter grotendeels tegengehouden door de wolken. De UVA-straling daarentegen gaat dwars door de wolken heen en zorgt voor tekenen van veroudering. Smeren met minimaal factor 15 is dus wel zo verstandig.

Tip 2: Een andere cleanser

Naast hydrateren is er nog een stap die misschien wel net zo belangrijk is in je skincare-ritueel, en dat is het reinigen van je gezicht. Er is nogal wat keus in het schap met reinigingsproducten; olie, foam, micellair water, lotion, milk. Niks ten nadele van schuimende gezichtsreinigers in het algemeen, ze doen waar ze goed in zijn – het grondig reinigen en het voorkomen van overmatige talgproductie. Probleem is alleen dat je huid ook kunnen strippen van de huideigen vetten. En die zijn in de winter juist zo belangrijk om de vochtbalans van je huid op peil te houden. Kies in deze tijd van het jaar dus liever voor een niet-schuimde reiniger in de vorm van een milk, een cleansing oil of een balm. Daarmee voorkom je dat je huid z’n broodnodige vetstoffen verliest.

Tip 3: Boost it

Boosters zijn een hot topic in beautyland. Niet voor niets, want zo’n booster bevat een hoge dosis specifieke ingrediënten – hoger dan in een serum – waardoor ‘ie heel gericht dat ene vervelende huidprobleempje kan oplossen. Oogt je huid dof? Dan kan vitamine C de oplossing bieden. Als je huid door de kou spontaan rood uitslaat, kies je voor een booster die de huid kalmeert en de kleur neutraliseert. En is je huid ondanks eindeloos smeren met crèmes en serums nog steeds droog, dan kies je voor een booster met extra hyaluronzuur.

Tip 4: Een laagje olie

Voor een portie extra hydratatie kun je ook grijpen naar een olie. Lekker voor het slapen gaan, als laatste stap, over je nachtcrème heen. Maar ook overdag kan zo’n olie fijn zijn als je de kou in gaat. Een laagje olie voordat je een lange winterse wandeling gaat maken bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je huid als het ware wordt gesealed. Daardoor laat je huid minder vocht vast in de kou.

Tip 5: Pamper je lippen

Al pak je jezelf nog zo goed in, zelfs de gemiddelde bivakmuts beschermt je mond niet. En dat terwijl de huid van je lippen een stuk dunner is dan de rest van je huid, en dus automatisch vatbaarder voor de kou. Heb je last van velletjes? Dan kun je een scrub gebruiken of met een droge tandenborstel voorzichtig rondjes draaien. Bescherm je lippen overdag met een lippenbalsem en breng voor het slapen gaan een lippenmaskertje aan. ’s Nachts ben je immers niet aan het eten en drinken, waardoor zo’n crème de kans krijgt om écht goed in te trekken.

Tip 6: Voor zachte poezelhanden

Een veel voorkomende skin-issue tijdens de kou: droge handen. Een tubetje handcrème hoort in de winter dan ook bij de standaard inventaris van je tas. Als je je handen hebt gewassen of als je door de regen hebt gefietst: even een laagje smeren! Kies voor een exemplaar met een rijke textuur, daarmee wordt je huid het meest gevoed. Ook kunnen je nagels broos worden. Gebruik voor het slapen gaan een olie speciaal voor je nagelriemen, zodat ze soepel blijven.

Tip 7: Ook niet vergeten

Als je dacht dat bodycream of -lotion alleen voor het blote-benen-seizoen is, think again. Want juist in de winter heeft je huid dat beetje extra verzorging zo nodig. Zorg voor de huid van je lijf begint al onder de douche, namelijk door niet te warm te douchen. Al lijkt dat nog zo aantrekkelijk na een fietstochtje door de kou of een regenbui. Door de warmte van het douchewater droogt je huid uit. Gebruik daarom een douchegel die tijdens het douchen al voedt, en smeer je na het douchen zo snel mogelijk in met een lotion of crème.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: Jason Lloyd-Evans

 

Laatste nieuws

Zie ook