Grote modehuizen ondertekenen VN-akkoord tegen klimaatverandering

De grootste fashionmerken tekenen het contract.
Grote modehuizen ondertekenen VN-akkoord tegen klimaatverandering

Mode is mooi, maar de mode-industrie is helaas ook een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Designer Stella McCartney zet zich al jaren in om kledingproductie milieuvriendelijker te maken. Ze is een van de grondleggers van een nieuw VN-verdrag met als doel CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.

Grote merken doen mee

Lees ook: Bij deze thriftshops en vintage kleding events wil jij per direct gaan shoppen

In het contract beloven modehuizen om hun uitstoot van broeikasgassen met 30% te verminderen, onder begeleiding van de Verenigde Naties. Het verdrag is tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties gelanceerd en werd binnen korte tijd massaal ondertekend. Grote namen als Gucci, Burberry, Adidas, Zara en H&M hebben een krabbel onder het contract gezet. McCartney is onwijs trots op het initiatief: “Klimaatverandering is ongetwijfeld de grootste uitdaging van ons leven. Het is en zal iedereen op deze planeet en onze toekomst beïnvloeden. Daarom ben ik trots dat ik dit akkoord voor klimaatactie heb ondertekend.”

Schokkende cijfers

De meeste grootschalige fashionbedrijven produceren zo snel en zo goedkoop mogelijk. De textielproductie is verantwoordelijk voor 1,2 miljard ton aan CO2-uitstoot. Dit is meer dan alle internationale vluchten en transporten bij elkaar, en meer dan de totale jaarlijkse uitstoot van heel Australië. Sinds dit schokkende nieuws bekend is, zien we dat bedrijven steeds bewuster omgaan met het produceren van hun kleding. 'Green is the new black', volgens McCartney. De designer zal pas rusten als de hele mode-industrie duurzaam is.

Bron: Vogue | Beeld: Getty Images

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df47eadeee15', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });