Anticonceptiepil-schaarste leidt tot enorme handel op Marktplaats

Om het probleem op te lossen, bieden vrouwen die nog strips over hebben, deze aan op Marktplaats.

Lees ook

In de Nederlandse apotheken is er nog steeds een groot tekort aan de anticonceptiepil. Om het probleem op te lossen, bieden vrouwen die nog strips over hebben, deze aan op Marktplaats.

Controleren

Lees ook: Wist jij dat paracetamol deze verrassende bijwerking heeft?

Of het verkopen van de anticonceptiepil op Marktplaats iets goeds is, valt te betwijfelen. Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie en abortus bij Rutgers, raadde dit in Trouw sterk af. “Vrouwen moeten heel goed controleren of ze dezelfde samenstelling hebben als hun eigen pil.”

Verdienen

Lees ook: Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je 10 jaar de pil slikt

Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen en niet alle vrouwen reageren hetzelfde op de pil. Daarnaast bestaan er ook strips waarvan de dosering in de cyclus verschillen. Maar de vrouwen die de strips verkopen, willen er geld aan verdienen. “Ik had nog acht strips over en veel mensen zijn op zoek”, zegt een verkoper tegen RTL Nieuws.

Schandalig

Lees ook: PCOS: veel vrouwen lijden eraan, zonder dat zelf te weten

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen vindt de verkoop schandalig. “Het is ook schandalig dat de minister er niet in slaagt de voorraden weer aan te vullen,” voegt ze daaraan toe. Een woordvoerder van Marktplaats laat weten dat het verboden is om via hen site medicijnen te verkopen. Wanneer iemand dit toch doet, kun je dit melden via een knop bij de advertentie.

Bron: Grazia, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook