Dit zegt je plaats in het gezin over jouw carrière

Ben je de verantwoordelijke grote zus of ben je eerder jong en rebels?

Ben je de verantwoordelijke grote zus of ben je eerder jong en rebels? Talloze studies hebben aangetoond dat de volgorde waarin kinderen geboren worden invloed heeft op hun persoonlijkheid en hun latere carrière. In teken van National Siblings day heeft Disney een enquête vrijgegeven die laat zien dat onze geboortevolgorde een rol speelt in onze carrièrekeuzes.

Tal van onderzoekers analyseerden een willekeurige steekproef van meer dan 500 mensen met 11 verschillende professionele achtergronden. Zij kwamen tot de conclusie dat het middelste kind een kans van 30 procent heeft om CEO van een bedrijf te worden. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat zij altijd moeten vechten voor aandacht. Ze ontwikkelen een zekere competitiegeest, een zekere diplomatie en flexibiliteit. Blijkbaar hebben ze ook 41 procent kans om te eindigen als atleet.

Poëtisch karakter

Lees ook: In vertrouwen: ‘Mijn zusje is een zwerver’

Kinderen die het eerst geboren worden, houden meer van wetenschappelijke jobs. Zij maken vaker dan gemiddeld carrière als astronaut, wetenschapper of ingenieur. Ten slotte worden de jongsten beschouwd als familiale kunstenaars. Zij hebben 50 procent kans om muzikant te worden. Dit komt door hun vaak gevoeligere en poëtischere karakter. Kinderen zonder broers of zussen vinden het artistieke veld ook vaak het interessantst.

  • De oudsten: rocksterren, astronauten, wetenschappers, ingenieurs en tv-sterren
  • De middelste kinderen: politici, sporters, CEO’s en auteurs
  • De jongsten: componisten, musici en ontdekkingsreizigers

Het middelste kind: de onbegrepen leider

Lees ook: Zoveel zou jij moeten verdienen op je leeftijd

Men gaat er vaak van uit dat het middelste kind zijn niet leuk is. Veel discussies binnenshuis gaan dan ook over het feit dat middelste kinderen het gevoel hebben dat ze niet mogen wat de oudste mag of niet verwend worden zoals de jongste.

Toch is deze plek niet zo verschrikkelijk en heeft het zeker voordelen voor de latere carrière. Het ongemak van de positie als ‘sandwichkind’ zorgt er immers voor dat deze volwassenen doorgaans autonomer en mentaal sterker zijn. Ze kunnen daardoor beter om met tegenslagen en kritiek, iets dat op werkvlak toch een niet te onderschatte verdienste is.

Bron: Marie Claire BE | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws