Een mooiere huid dankzij een nieuw, wonderlijk ingrediënt. (Fruit)zuren zijn dé trend in beautyland.
Zuur
Zuur op je gezicht smeren. Het klinkt gek en zelfs een beetje gevaarlijk, maar met de juiste producten voor jouw huid kan het resultaat verbluffend zijn. Wat dacht je van een stralende huid, minder zichtbare oneffenheden en een verbetering van de conditie en structuur van je huid? Prima resultaten en dé reden dat (fruit)zuren voor thuisgebruik een grote trend zijn in de beautywereld. Maar welke producten zijn nou precies geschikt waarvoor? En hoe maak je ze onderdeel van je beautyroutine? We vroegen het aan Dr. Jetske Ultee, onderzoekarts in de cosmetische dermatologie. “Zuren en fruitzuren gebruik je voor het exfoliëren van de huid. Oftewel: om opgehoopte dode huidcellen gemakkelijker kwijt te raken. Met deze zuren help je je huid haar ‘dode, doffe jasje’ uit te doen, waardoor er een frisse huid tevoorschijn komt” legt Ultee uit. “De zuren in een exfoliant werken anders dan een scrub. Zuren pakken de huid als het ware van binnenuit aan. Ze zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten door de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag te verminderen. Met een scrub slijp je de bovenste cellen van de huid met korreltjes. Je kunt hierdoor de huid beschadigen met als resultaat dat deze juist onrustiger wordt. Daarnaast verwerkt men in scrubs vaak irriterende ingrediënten als geurstoffen, waar ook veel huidproblemen door kunnen ontstaan.”
Rustig opbouwen
Lees ook: In vertrouwen: 'Mijn zusje is een zwerver'
Fruitzuren in cosmetica zorgen niet alleen voor een mooie, gezond uitziende huid; de meeste exfoliërende ingrediënten zoals het populaire glycolzuur of salicylzuur (zie kaders) hebben meerdere positieve effecten. Zo zijn er zuren die hydraterend werken en anti-oxiderend of zelfs ontstekingsremmend kunnen zijn. Dankzij de positieve resultaten brengen steeds meer beautymerken producten met zuren uit. Maar wat je ook kiest: het gebruik moet je stap voor stap opbouwen. “Begin met één keer per week of twee weken om te zien hoe jouw huid erop reageert” adviseert Ultee. “Als er geen irritatie ontstaat, breng dan het product eens in de drie dagen in de avond aan. Gaat dit ook goed, dan kun je de exfoliant om de dag ’s avonds opsmeren en uiteindelijk iedere avond. Maar als je huid gaat schilferen, branden of rood wordt, moet je altijd een stap terug doen in het gebruik.” Verder voegt Ultee toe dat je een exfoliant ongeveer een kwartier moet laten inwerken voordat je een eventueel ander product, zoals een nachtcrème, aanbrengt. “Als je te snel smeert wordt de pH-waarde, de zuurtegraad, van je huid te hoog en de werking van de exfoliant minder.”
Disclaimer
Natuurlijk is het gebruik van fruitzuren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wie herinnert zich nog de Sex and the City-aflevering, waarin Samantha een peeling krijgt tijdens een lunchbreak en dagenlang niet naar buiten kan vanwege haar vuurrode gezicht? Jetske Ultee: “Het klopt dat je huid door exfoliëren gevoeliger wordt voor uv-straling. Je verwijdert namelijk het buitenste – dode – laagje. Aan de andere kant zijn stoffen als glycolzuur en salicylzuur ook in staat om zonneschade te bestrijden, doordat ze vrije radicalen te lijf gaan of ontstekingsremmend werken. Maar zonnebescherming overdag is zeker aan te raden, al is dat natuurlijk ook zo als je geen fruitzuren gebruikt.” Andere negatieve verhalen die je kunt tegenkomen als je informatie zoekt over exfolianten gaan over het dunner worden van de huid, waardoor deze sneller oud zou worden. “Onzin”, volgens Ultee. “Ja, je haalt het bovenste laagje weg, waardoor er een frisse nieuwe huidlaag ontstaat. Deze buitenste huidlaag die we het stratum corneum noemen, wordt daardoor bewust dunner. Maar de totale dikte van je bovenste huidlaag neemt uiteindelijk niet af. Sterker nog: onderzoek naar het gebruik van glycolzuur laat zien dat de opperhuid, de epidermis, juist in dikte toeneemt. Uiteindelijk draagt exfoliëren bij aan een verbeterde opname van ingrediënten uit je huidverzorgingsproducten en het verstevigt de huidbarrièrefunctie.”
AHA!
De bekendste zuren, zoals glycolzuur, citroenzuur (citric acid) en melkzuur (lactic acid), vallen in een groep die AHA heet. AHA staat voor Apha Hydroxy Acids, maar ze worden ook vaak fruitzuren genoemd. Glycolzuur is erg populair in de beautywereld. Het bestaat uit zeer kleine moleculen, waardoor het makkelijk de huid kan penetreren. Dit betekent ook dat het hierdoor sneller irritaties kan geven. Begin dus voorzichtig als je start met het gebruik. Het heeft met name een mooi effect op je huid als je begin 30 bent, en bij mensen met een droge, niet-gevoelige huid. Begin met een laag percentage en gebruik thuis nooit een product met een hoger gehalte zuren dan 20%. Laat je bij twijfel goed informeren door professionals, zoals een dermatoloog. Dr. Jetske Ultee heeft een website waar je heel veel informatie kunt vinden over exfolianten, maar ook merken als Paula’s Choice leggen je stap voor stap uit hoe het werkt en wat je het beste kunt gebruiken voor een optimaal resultaat.
Na A komt B
Naast de AHA’s zijn er ook BHA’s, oftewel betahydroxyzuren. Het meest bekende zuur dat hieronder valt is salicylzuur. BHA’s kunnen nog dieper in de huid komen, waardoor ze alles wat je poriën kan verstoppen afbreken. Denk hierbij aan dode huidcellen, vuil en te veel olie. BHA’s hebben een ontstekingsremmende werking, waardoor ze niet alleen geschikt zijn om puistjes en mee-eters te verminderen, maar ook een mooi resultaat kunnen geven als je een gevoelige huid hebt of last van bijvoorbeeld rosacea.
Tekst: Marjolein Vermeij, Beeld: Getty Images