Liz Goldwyn: ‘Ik hou niet van het circus rond fashion’

Ze heeft de meest indrukwekkende kledingkast denkbaar.

Lees ook

Ze heeft de meest indrukwekkende kledingkast denkbaar. Waarvan ze vanaf 25 oktober maar liefst 300 items verkoopt op Vestiaire Collective – voor het goede doel: Dress for Success. Liz Goldwyn geeft Marie Claire alvast een sneak preview.

Wat betekent fashion voor jou?
“Ik ben gek op kleding en accessoires, maar ben niet geïnteresseerd in ‘fashion’. Ik hou niet van het circus eromheen en de onzekerheden die het aanwakkert bij vrouwen omdat hen wordt gedicteerd wat ze moeten dragen. Ik hou wel van de couturewereld, van de ‘artiesten’ die de kleding maken en het vakmanschap wat erachter zit.”

Welke items uit de Vestiaire-sale kun je ons aanraden?
“De drie Mr. Blackwell-jurken zijn heel bijzonder, ik zou ze meteen wéér kopen. Er zit een origineel Burlesque-kostuum met een cropped top en hotpants tussen uit de jaren dertig. En ook een paar vroege Balenciaga-stukken, nog uit de Nicolas Ghesquière-periode.”

Welke bijzondere stukken heb je nog in je eigen kast hangen?
“Voor mijn gevoel heeft elk kledingstuk in mijn kast zijn eigen verhaal. Ik heb bijvoorbeeld een gebreide rasta-muts die van Bob Marley is geweest. En een baljurk van de Fontana-zussen die Ava Gardner in de jaren vijftig naar de Oscars droeg, die heb ik gekregen van een familievriend.”

Je hebt een speciale klimaatgeregelde kamer voor je kleding; weet je nog precies wat daar hangt?
“Ja zeker. Ik klaag altijd dat ik niks om aan te trekken heb, en dan ga ik in mijn eigen opslagruimte shoppen. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, daarom ben ik zo gek op Vestiaire Collective, het is een van de meest verantwoorde manieren om kleding te kopen en verkopen. Zelf denk ik heel goed na voordat ik iets nieuws aanschaf. Als ik al een nieuwe jurk koop, is het meestal van een designer die ik wil supporten, zoals Erdem of Roksanda Ilinčić.”

Heb jij een dag en avond look?
“Ik verkleed me sowieso drie keer per dag. En wissel ook van handtas, want ik hou niet van grote tassen na een bepaalde tijd. Mijn baas bij Sotheby’s, waar ik op de kostuumafdeling werkte, leerde me dat. Ze nam altijd een grote tas mee naar haar werk en daarin een smallere clutch voor lunch of diner. Het leven is te kort om niet met kleding te spelen. Janis Joplin zei ooit: Als je vandaag iets koopt, wacht niet tot morgen als je het ook meteen nú kunt dragen.”

Onze favorieten zie je hieronder. 

 

Tekst: Jill Waas

Laatste nieuws

Zie ook