Sustainable guide: zo schakel je in zeven stappen over naar fair fashion

Zo maak je de wereld duurzamer, zonder in te leveren op de looks.

Recyclen, repareren, ruilen en tweedehands shoppen. Met dit stappenplan verminder je je fashion-footprint zonder in te leveren op de looks.

1. Duurzaam wordt steeds mooier

Lees ook: Met deze stappen wordt de inhoud van je toilettas een stuk duurzamer

Een duurzame garderobe opbouwen. Het klinkt voor de fashionista in eerste instantie misschien wat afschrikwekkend: Niet meer de merken dragen waar je aan gewend bent, minder modieuze  keuzes, meer kosten. Maar die tegenargumenten kunnen van tafel, want dat gold in de vorige eeuw, toen duurzame kleding nog bestond uit vormeloze juten zakken. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en merken, én een frisse mentaliteit is er steeds meer fantastische, betaalbare kleding die nu en op termijn de moeite waard is.

2. Het wordt steeds betaalbaarder

Lees ook: Deze duurzame mode-labels mogen niet ontbreken op jouw shoppinglist

De redenen om níet te kiezen voor circulaire mode zijn steeds minder overtuigend. Dankzij nieuwe technieken is het produceren van duurzame kleding financieel  aantrekkelijker. Sigrid Kaag, minister voor buitenlandse handel en ontwikkelings-samenwerking, droeg tijdens een handelsmissie in India een jurk van Ronald van der Kemp die was gemaakt van textielafval. Daarmee vroeg ze aandacht voor de noodzaak om duurzaam te produceren in de textiel- sector. Het is tegenwoordig mogelijk om 100% gerecyclede garens en kleding te maken van textielafval, van een hoge kwaliteit en voor dezelfde prijs.

3. Overschakelen naar slow fashion

Wat je koopt, bepaalt het succes van een bedrijf. Kwestie van ethisch verantwoorde labels een kans gunnen dus. En als je twee keer afziet van goedkope fast fashion heb je de vaak iets hogere aanschafprijs van eco-chic al gecompenseerd. Als je in een jaar 10 tot 30 stukken van goede kwaliteit koopt in plaats van 60  goedkopere die minder milieuvriendelijk zijn gemaakt, reduceer je de impact op het milieu dramatisch. Ook slim: kijken welke kleding je bijna nooit draagt (de meeste mensen dragen een paar dingen en de rest vrijwel nooit) en die stukken ruilen of online verkopen (Rebelle, Marktplaats, eBay, United Wardrobe, Vestiaire Collective) om het duurzamemodebudget te vergroten en overzicht in je kast te krijgen.

4. Geef tweedehands een kans

Het (online) aanbod in zo goed als nieuwe designerkleding groeit enorm. Nieuwe kleren produceren, trekt een enorme wissel op het milieu door het gebruik van grondstoffen, verven, bleken en waterverbruik. Bij al bestaande kleren is de enige ‘voet- afdruk’ het vervoer naar je huis.

De andere stappen lees je in het volledige artikel in de nieuwste Marie Claire!

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws