Bizar: dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met alcohol drinken

Als je dit leest wil je dat wijntje liever laten staan

We hebben de anti-alcoholpreken van onze ouders altijd met een korreltje zout genomen. Een paar drankjes tijdens het uitgaan kan geen kwaad, zou je denken. Bereid je maar even voor: uit onderzoek van biochemicus Barry Sears, blijkt dat alcohol veel slechtere effecten heeft dan we hadden verwacht.

Shockerende effecten

Lees ook: Dit is Victoria Beckham’s truc voor meer energie in de ochtend

Volgens Barry Sears, PdH en maker van het zone-dieet, heeft alcohol allerlei negatieve invloeden op je lichaam. Bij overmatig gebruik kan het zorgen voor ontstekingen van je organen en zelfs mogelijke schade aan je DNA. Een glaasje te veel verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker, diabetes en leveraandoeningen. Ook zorgt het regelmatig drinken van alcohol voor een slechte stemming, suiker-cravings, gewichtstoename, levervet, verstoring van het slaapritme, droge huid en een slechter concentratievermogen.

Zo herstel je je lichaam

Lees ook: Vrouw waarschuwt voor dít onbekende symptoom van borstkanker

Maar voordat je nu in paniek terugdenkt aan je laatste dronken avond, er is nog hoop. Volgens geregistreerd diëtiste Jenny Champion, kan ons lichaam namelijk terugveren van de negatieve effecten van alcohol. Lees hieronder hoe lang het duurt voordat je lichaam herstelt, na dat laatste glas rosé.

1 uur

Dit is het moment dat je lichaam overschakelt naar detox-modus. De alcohol wordt uit je bloedbaan verwijderd om zo alcoholvergiftiging te voorkomen. Eén uur na je laatste glas begint je lever overuren te maken. Omdat je alvleesklier insuline aanmaakt, krijg je ineens veel trek in koolhydraten.

12-24 uur

Je bloedsuikerspiegel is weer normaal. Je zult uitgedroogd raken dus het is belangrijk om in dit stadium veel water te drinken.

48 uur

In deze fase rondt je lichaam het grootste deel van de detox af. Als je heel veel hebt gedronken, kun je nog steeds misselijk en vermoeid zijn of hoofdpijn hebben.

72 uur

Alle katerverschijnselen zijn nu verdwenen. Je trek in suiker en koolhydraten neemt af. Na 72 uur voel je je weer helemaal de oude.

1 week

Omdat je slaapritme is aangetast door de drank, heb je minder diep kunnen slapen. Na één week is dit voorbij en slaap je weer zoals het hoort. Hierdoor neemt je energie toe en herstelt je huid zich. Huidaandoeningen zoals roos, eczeem en rosacea beginnen te verbeteren.

1 maand

Je levervet vermindert met 15 procent. Hierdoor vergroot het vermogen om gifstoffen uit het lichaam te filteren. Ook je buikvet vermindert. Je huid blijft verbeteren en is meer gehydrateerd en strakker.

1 jaar

Een jaar niet gedronken? Je verliest nu rond de zes kilo aan buikvet en het risico op mond-, lever- en borstkanker vermindert.

Bron: Byrdie | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws