Met deze stappen wordt de inhoud van je toilettas een stuk duurzamer

Dé trendkleur van 2018: groen. Met deze stappen wordt de inhoud van je toilettas steeds een stukje duurzamer.

Met deze stappen wordt de inhoud van je toilettas een stuk duurzamer

trendkleur van 2018: groen. Met deze stappen wordt de inhoud van je toilettas steeds een stukje duurzamer.

Sustainable

Kiezen voor ethisch verantwoorde koffie en chocola, minder of zelfs geen vlees op je bord en de CO2-uitstoot van je verre vlucht compenseren met het planten van bomen. Allemaal simpele stapjes voor een meer sustainable oftewel duurzamer leven. Verzorgingsproducten en make-up gebruik je elke dag, dus waarom niet ook daar je steentje bijdragen? Toch is het nog niet zo simpel om de inhoud van je toilettas te ‘verduurzamen’. Want het begrip ‘duurzaamheid’ in beauty behelst meer dan alleen ‘vegan’ of ‘biologisch’. Waar oogsten merken hun ingrediënten? En wat doet dat met de lokale omgeving en met de natuur? Hoe is de verpakking tot stand gekomen? En is die verpakking ook een beetje te recyclen? We snappen dat je door de bomen het (groene) bos niet meer ziet. Door op deze punten te letten kom je steeds iets dichter bij een sustainable beautyroutine.

1. Let op de verpakking

Van flessen shampoo tot potten bodylotion en tubes gezichtsverzorging: het gros van de beautyproducten zit in een verpakking die plastic bevat – enorm belastend voor het milieu. Om te beginnen: scheid je plastic van de rest van je afval, zodat het niet op de grote hoop terechtkomt. Nog meer karmapunten scoor je door producten te kopen met een recyclebare verpakking of zelfs géén verpakking. Verpakkingen van glas zijn bijvoorbeeld een pré, zoals die van het Zuid-Afrikaanse skincare-merk Esse. Beautymerk Lush opende onlangs ’s werelds eerste verpakkingsvrije winkel in Milaan. Eerder al lanceerde het merk de allereerste verpakkingsvrije Shampoo Bar – waarmee op jaarbasis zo’n zes miljoen plastic shampooflessen worden bespaard – en een doucheproduct in vaste vorm. Van het hele assortiment bij Lush is 40 procent zoals het bedrijf dat noemt ‘naakt’: verpakkingsloos dus. Dat is natuurlijk geen optie voor producten in vloeibare vorm, maar ook op dat gebied doen merken hun best om zo min mogelijk schade toe te brengen aan het milieu. Haarverzorgingsmerk Davines hanteert een zero-impact policy als het om verpakkingen gaat. Dat wil zeggen dat de koolstofdioxide die vrijkomt bij de productie van de verpakking – die overigens bestaat uit een minimale hoeveelheid recyclebaar plastic – wordt gecompenseerd door nieuwe bomen te planten in natuurreservaten in onder andere Costa Rica. Lege tubes en flesjes van de beautyafdeling bij & Other Stories mag je weer inleveren bij de kassa, zodat ze gerecycled kunnen worden. In ruil daarvoor krijg je 10 procent korting op je volgende aankoop. Da’s dus win-win.

2. Beat the microbead

Het zijn niet alleen de verpakkingen van beautyproducten waar plastic in zit. Ook de inhoud van sommige producten bevat minuscule deeltjes plastic. Microbeads, zoals ze in de volksmond ook wel genoemd worden. Een voor de hand liggend voorbeeld van producten met microbeads zijn scrubs. Maar ook andere cosmetische producten – denk aan shampoo, zonnebrand en tandpasta – kunnen zulke kleine deeltjes plastic bevatten. De plastic deeltjes zijn zo klein – meestal zijn ze met het blote oog niet of nauwelijks te zien – dat waterzuiveringsinstallaties ze niet uit het water kunnen filteren. Daardoor komen ze uiteindelijk terecht in zee. De wereldwijde Beat the Microbead-campagne heeft ertoe geleid dat microbeads in een aantal landen al uit cosmetica-producten zijn verbannen. Op de website van Beat the Microbead en via de app kun je checken welke producten vrij zijn van plasticdeeltjes.

3. Recycle zoveel mogelijk

Als je elke dag je gezicht reinigt met wattenschijfjes, zit je zo op twee stuks voor de make-up remover, en dan nog eentje voor de toner. Dan is dat prullenbakje in no time vol. In plaats van wattenschijfjes die je maar één keer kunt gebruiken, kun je kiezen voor he bruikbare doekjes om je make-up te verwijderen. Het Japanse beautymerk Sensai heeft zo’n doek. Je maakt ’m nat en veegt zo je make-up eraf. Even uitspoelen, laten drogen en dan gaat-ie zo een maand of vier mee. Om het ding tussendoor goed schoon te maken, gooi je het op 30 graden bij de witte was in de machine.

Sheet masks – enorm populair – zijn ook producten die je na één keer gebruiken in de prullenbak kunt gooien. Weliswaar een cadeautje voor je huid met superveel vochtinbrengende goodies maar niet zo fijn voor het milieu. Ze zijn per stuk verpakt en zorgen dus voor veel plastic afval, en ook het masker zelf is vaak niet biologisch afbreekbaar. Een duurzamere optie is een smeerbaar masker in een potje. Liefst een potje van glas of een ander recyclebaar materiaal. Deze van Kiehl’s bijvoorbeeld, waarvan ook de inhoud duurzaam wordt geproduceerd.

Meer over green beauty lees je in Marie Claire’s nieuwe sustainable issue dat nu in de winkel ligt!

Tekst: Marjolein Vermeij | Beeld: Getty