Exclusief! Georgina Verbaan: ‘Als kind was ik al bezig met zure regen en de ozonlaag’

Idealisme zit er in sinds haar jeugd. Het liefst wil actrice Georgina Verbaan iedereen aan plantaardig voedsel krijgen en leven als een minimalist.

Als ze iets belangrijk vindt, dan is het t behoud van de aarde. Idealisme zit er in sinds haar jeugd. Het liefst wil actrice Georgina Verbaan iedereen aan plantaardig voedsel krijgen en leven als een minimalist. “Dat is dé oplossing voor al mijn onrust.”

Wegwerpmode en slechte productie

Lees ook: Georgina Verbaan veegt de vloer aan met interviewer

“Mode is zo vluchtig geworden. Ik weet inmiddels niet meer hoeveel collecties er per jaar zijn. De winkels hangen in elk geval altijd vol en iedereen heeft maar het gevoel dat ze moeten kopen. Het is altijd wel ergens uitverkoop, en het wordt maar gemaakt en gemaakt en gemaakt… Naar mijn mening moet daar een stop op komen. Al die wegwerpmode, waarbij het schoudertje net even anders is dan vorig jaar, dat vind ik echt zonde. Het wordt ook nog eens heel slecht geproduceerd en door mensen in elkaar gezet die amper betaald krijgen. Het wordt chemisch behandeld en na twee keer dragen moet je het weer weggooien. De verspilling is zo groot! Zelf koop ik daarom liever vintage en tijdloze klassiekers. Ik hou heel erg van kleding die met zorg gemaakt is en kwaliteit heeft.”

Idealistisch

“Als kind was ik al bezig met zure regen en de ozonlaag. Ik woonde in een nieuwbouwwijk en deed daar zelfgemaakte briefjes in brievenbussen en onder ruitenwissers. Mijn dochter heeft ook dat idealistische en doet exact dezelfde dingen. Acties opzetten, geld ophalen voor allerlei goede doelen. Ik heb het idee dat de jeugd van nu idealistischer is dan hun ouders.”

Materialisme

Lees ook: Georgina Verbaan openhartig over ongelijkheid in showbizzwereld

“Zodra mensen geld gaan verdienen verandert hun brein. Dan willen ze wat anderen ook hebben. Maar ik heb goede hoop dat er een nieuwe generatie opstaat voor wie de aarde veel belangrijker is dan materialisme. Omdat het ook over hún toekomst gaat. Soms denk ik over de wereld waarin we nu leven; jeetje, daar heb ik een kind in neergezet. Daarom doe ik mijn best er zorg voor te dragen dat het een goede wereld blijft.”

Benieuwd naar het hele interview met Georgina? Je leest het in de nieuwe Marie Claire die vanaf vandaag in de winkels ligt.

Tekst: Suzanne Arbeid | Beeld: Liselore Chevalier

Laatste nieuws