Wereldmeisjesdag: dé dag om stil te staan bij de positie van meisjes overal ter wereld

Op 11 oktober is het voor de zevende keer Wereldmeisjesdag.

Wereldmeisjesdag: dé dag om stil te staan bij de positie van meisjes overal ter wereld

Op 11 oktober is het voor de zevende keer Wereldmeisjesdag: dé dag om stil te staan bij de positie van meisjes overal ter wereld.

Girl Takeover

Plan International vraagt dit jaar met Girl Takeovers aandacht voor de (on)gelijke positie van meisjes wereldwijd. Duizend meisjes nemen op deze dag belangrijke posities over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media. Meisjes uit meer dan zeventig landen zijn voor één dag Vice-President van Uganda, CEO van Ethiopian Airlines, en in Nederland voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman. "Met deze Girl Takeovers laten we zien dat échte verandering voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd pas mogelijk is wanneer zij nét zo gewaardeerd en gerespecteerd worden als jongens. We zijn erg blij met de steun van de participerende bedrijven en organisaties. Dit maakt indruk en zet mensen in alle lagen van de samenleving aan het denken. Wij gaan door met onze strijd totdat meisjes er wereldwijd net zo toe doen als jongens."

Zangeres Giovanca

Ook zangeres Giovanca zet zich al jaren in voor Plan, ook al voordat ze officieel ambassadeur werd. "Al op de lagere school hadden we met de klas een sponsorkind", vertelt ze ons. "En in mijn middelbare schooltijd ben ik ook zelf een kind gaan sponsoren. Mijn ouders verklaarden me voor gek, want ik had natuurlijk geen vast inkomen. Ik nam allerlei baantjes aan en zocht manieren om het waar te kunnen maken. Ik had immers al een foto van het kind in de bus gekregen en wilde daarvoor zorgen. Ik bedoel, don’t take the child away from me."



In 2008 ging Giovanca met Plan Nederland mee naar het Afrikaanse Sierra Leone voor de ‘Because I’m a Girl’-campagne. "Toen raakte ik in gesprek met de organisatie. Zij wisten niet dat ik ze al heel lang kende en al heel lang sponsor was." Nadat haar passie voor Plan duidelijk werd, werd Giovanca gevraagd als ambassadeur. "Vanaf dat moment heb ik heel veel campagnes meegemaakt, allemaal even belangrijk", zegt ze. "Ik voel voor iedere campagne evenveel, maar dit is de eerste keer sinds ik zelf moeder ben en ik merk dat mijn gevoelens nu nog dieper gaan. Ik kan me niet voorstellen dat mijn kind niet de kansen krijgt die ik heb gekregen. Mijn gevoelens zijn versterkt en ik wil me nog harder inzetten. Ik wil dat ieder meisje kan opgroeien tot haar ‘full potential.’ Als ze daar op jonge leeftijd in wordt belemmerd, is dat ontzettend zonde."

Facts & figures

Dagelijks worden er miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld. Hun positie is daar nog steeds een stuk lager dan die van de man en dit brengt nare gevolgen met zich mee. Om in kaart te brengen hoé slecht het is, dit zijn de belangrijkste facts en figures.  



1. In ontwikkelingslanden is één op de drie vrouwen als kind getrouwd

Het komt nog steeds te vaak voor dat meisjes op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt worden. Dit is niet alleen emotioneel beschadigend, ook hun gezondheid loopt gevaar. De kinderen krijgen baby’s terwijl hun lichaam hier helemaal niet klaar voor is. Tienerzwangerschappen zijn doodsoorzaak nummer één bij meisjes.

2. Wereldwijd zijn er ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden

De besnijdenis bij vrouwen is een culturele ingreep in bepaalde delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De ingreep wordt vaak uitgeoefend wanneer het slachtoffer tussen de 0 en 18 jaar is. De slachtoffers worstelen levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep. In veel landen is de meerderheid van de vrouwelijke bevolking besneden, In Somalië is dat maar liefst 80 tot 90 procent van de vrouwen. Hoewel meisjesbesnijdenis in Nederland verboden is, lopen ieder jaar 40 tot 50 meisjes het risico besneden te worden.

3. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen geen toegang tot een veilige wc

Het gebrek aan een veilige, schone wc voor meisjes en vrouwen brengt hen wereldwijd in onveilige situaties. Met name de 526 miljoen die helemaal geen toegang hebben tot een toilet. Zij moeten buiten hun behoeften doen en lopen zo kans op ziekten, intimidatie en fysiek geweld.

4. Onderwijs voor meisjes bevordert de afname van kindersterfte met 49 procent

Niets werkt zo effectief tegen kindersterfte als het onderwijzen van meisjes. Zo verdienen ze later meer geld, zijn zelfstandiger, zijn beter geïnformeerd over ziektes en maken beter gebruik van medische hulp. In de afgelopen jaren zijn er 25 miljoen kinderhuwelijken voorkomen. Dit komt doordat meisjes naar school gaan en overheden steeds meer investeren in meisjes.

5. Van alle ondervoede mensen is 60 procent vrouwelijk

In veel landen mogen vrouwen en meisjes pas eten nádat hun mannelijke familieleden zijn uitgegeten. Deze vorm van discriminatie kan chronische ondervoeding en een slechte gezondheid veroorzaken.