Nadia Murad neemt Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst

"Dokter Mukwege en Nadia Murad hebben jarenlang hun eigen veiligheid op het spel gezet voor de mensen die ze willen helpen", aldus het comité.

Nadia Murad neemt Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst

De Nobelprijs voor de Vrede 2018 is toegekend aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak, dat heeft het Noorse Nobelcomité vandaag bekendgemaakt.

 Seksueel geweld

"Dokter Mukwege en Nadia Murad hebben jarenlang hun eigen veiligheid op het spel gezet voor de mensen die ze willen helpen", aldus het comité. "We hebben geprobeerd de winnaars te bellen, maar dat is nog niet gelukt. Als ze dit zien: van harte gefeliciteerd."

Zowel Mukwege als Murad hebben de prijzen verzilverd gekregen vanwege hun strijd tegen seksueel geweld tijdens oorlogen en gewapende conflicten. De prijs bestaat niet alleen uit een gouden medaille, maar ook een fiks geldbedrag ter waarde van 870.000 euro. Het is de beloning voor diegenen die zich in het afgelopen jaar het meest hebben ingezet voor vrede. Mukwege heeft in zijn carrière duizenden vrouwen geopereerd die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in Congo geopereerd. Ook uit hij al jaren kritiek op de Congolese regering, omdat die veel te weinig doet om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld.

IS

Lees ook: Nadia Murad: “Ik was een seksslavin van IS, maar ik zal zorgen dat ze berecht worden"

Nadia Murad is een yezidi die het slachtoffer is geworden van seksueel misbruik in de tijd dat IS het gebied waar ze woonde bezette. IS ziet de yezidi als duivelsaanbidders. De religie kent geen heilig boek zoals de bijbel of de koran en IS bespot de aanhangers om hun geloof, dat christelijke, islamitische en zoroastrische elementen omvat. Niemand weet precies hoeveel yezidi er nog zijn, hun aantal wordt tussen de 70.000 en 500.000 geschat. IS streeft naar een yezidi-vrije wereld.

Meer dan 3200 yezidi-vrouwen werden door IS als seksslavinnen gevangengehouden, 3000 van hen worden nog steeds vermist. Na vele malen te zijn doorverkocht, wist Nadia echter te ontsnappen en is ze nu vrij. Ze heeft de prijs gekregen, omdat ze na haar vlucht openlijk heeft gesproken over het misbruik. 

Ambassadrice 

Lees ook: Amy Schumer en Emily Ratajkowski aangehouden bij protest Brett Kavanaugh

Nadia ziet het als haar taak om wereld kundig te maken wat de jihadi’s haar hebben aangedaan. "Dit is niet het verhaal van één meisje", zegt ze. "Het is het relaas van duizenden meisjes die gedwongen werden tot een bestaan als seksslavin, het verhaal van de yezidi-gemeenschap." Het begon met een korte speech tijdens een forum van de Verenigde Naties (VN) in Genève. Nadia kreeg de Václav Havel-prijs voor Mensenrechten en de Sacharov-prijs van het Europees Parlement. Ze is de eerste goodwill-ambassadeur van de VN voor de Waardigheid van Slachtoffers van Mensenhandel. Met hulp van Yazda en mensenrechtenadvocaat Amal Clooney spant Nadia zich nu in om de leiders van IS voor een inter- nationaal tribunaal te krijgen voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De afgelopen twee jaar heeft ze wereldwijd toespraken gehouden, onder andere in Egypte, Koeweit, Zweden en Australië. Haar leven is op geen enkele manier nog te vergelijken met haar oude bestaan in Kocho.  

Benieuwd naar het hele verhaal van Nadia Murad? Dat lees je hier!

Bron: NOS | Beeld: Getty