Deze boeken moet je gelezen hebben voor je dertigste

Boekliefhebber of niet, deze levenslessen heb je gewoon nodig.

Deze boeken moet je gelezen hebben voor je dertigste

Ben je een echte leesfanaat? Deze zes romans zullen je inspireren, helpen je leven in perspectief te plaatsen en je enthousiast maken voor de toekomst.

Lees ook: Gek op lezen? Volg deze 6 celebs voor de leukste boekenclubs

1. Cat’s eye, Margaret Atwood

We kennen Margaret van haar fictieve Netflix-serie The Handmaid’s Tale. Hiernaast schrijft ze ook realistische romans waaronder het boek Cat’s Eye. In Cat’s Eye keert een kunstenaar uit Toronto terug naar haar geboortestad voor een tentoonstelling van haar werk. Terwijl ze verstrikt raakt in de nostalgie om haar heen, confronteert ze ook de nare gebeurtenissen uit haar verleden, in het bijzonder een mean girl genaamd Cordelia. Dit boek geeft een essentiële les over het omarmen van je jeugd en doorgaan als volwassene.

2. Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda is een 41-jarige feministische schrijfster. Haar TED-talk was zo krachtig en inspirerend, dat deze in een Beyoncé liedje is te horen. De schrijfster komt met dit liefdesverhaal waarin de paden van de twee hoofdpersonen op onverwachte manier uiteen lopen. Ifemelu en Obinze zijn Nigeriaanse studenten die naar het westen gaan om universiteitsstakingen te voorkomen: Ifemelu gaat naar een universiteit in de Verenigde Staten, terwijl Obinze in Londen terechtkomt. Na 9/11 zijn de veiligheidsregels in Amerika zo streng dat Obinze niet meer naar Ifemely toe kan. Terwijl we de twee levens volgen komen we erachter hoe we zijn wanneer we alleen op een vreemde plek terechtkomen. 

3. The Stone Diaries, Carol Shields

The Stone Diaries is een fictieve autobiografie van Daisy Stone Goodwill, een onopvallende Canadese vrouw. Ze vertelt over alle mijlpalen in haar leven: hoe ze werd geboren en hoe ze sterft. Door dit boek leer je om je leven te waarderen en alle mooie momenten te koesteren. Het leven bestaat uit onvermijdelijke tragedies, groot en klein.

4. The Dud Avocado, Elaine Dundy

Sally Jay Gorce is een ongelukkige twintiger. Ze besluit op reis te gaan naar Parijs in de jaren ’50  en beleeft veel avonturen. Deze feel good roman uit 1958 is een brutaal eerlijk verhaal van een buitenstaander die geen moeite doet om op te vallen en erbij te horen. Het verhaal zal erg herkenbaar zijn voor iedereen die nog zichzelf nog moet ontdekken. Het boek laat zien dat het leven pijnlijk kan zijn maar dat je ondanks de fouten die je maakt, moet blijven lachen en genieten.

5. The Group, Mary McCarthy

Het verhaal speelt zich af in een tijd dat vrouwen zich nog niet afvroegen waarom ze hun leven niet optimaal leefden. In het boek worden acht studenten op de Vassar school in 1933 gevolgd. De groep vrouwen gaan over van hun academische wereld naar het huwelijk en huiselijkheid. Hun carrièreplannen vervallen langzaam. Mary McCarthy’s klassieke roman is en reminder aan hoe ver vrouwen zijn gekomen en hoever we nog moeten gaan.

6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee

Harper Lee, een van de meest invloedrijke schrijfsters die ooit heeft bestaan, staat bekend om de enkele roman die zij heeft uitgegeven. Dit boek werd in 1960 uitgegeven en is een klassieker in de literatuur. De roman geeft aandacht aan racisme door middel van de onschuldige, slimme Jean Louise Finch. De iconische karakters in het boek, waaronder de sympathieke en rechtvaardige vader Atticus Finch, dienden destijds als rolmodellen. Ze veranderden perspectieven in de Verenigde Staten in de tijd dat er veel spanning was over de rassen. Het boek heeft veel prijzen gewonnen omdat het daadwerkelijk veel invloed heeft gehad op de Amerikaanse sociale sfeer. Het laat zien hoe ver we onszelf nu hebben ontwikkeld maar laat ons ook zien dat we nog een lange weg voor ons hebben. 

Beeld: Getty