Een hond als huisdier heeft wonderbaarlijke gevolgen voor je gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat honden een hoop positieve effecten met zich meebrengen!

Altijd al een hondenwens gehad, maar heb je nooit de knoop doorgehakt? Dit Zweedse onderzoek toont de positieve effecten van een viervoeter en zal jou waarschijnlijk ook de doorslag geven!

Onderzoek

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je ruziet met je partner

3,4 miljoen Zweden, waarvan sommigen een hond hadden en sommigen niet, deden mee aan het onderzoek van de Uppsala University. De proefpersonen hadden verder geen voorgeschiedenis met hart- en vaatziekten. Elk ziekenhuisbezoek van de deelnemers werd twaalf jaar lang bijgehouden en hierdoor konden de onderzoekers zien wat voor effect een hond op je gezondheid heeft. Wat bleek? Een hond als huisdier hebben heeft veel meer voordelen dan je zou denken.

Langer leven

Ten eerste stelden de Zweedse onderzoekers vast dat hondenbaasjes daadwerkelijk langer leven. De onderzoekers kunnen nog niet verklaren waarom, maar de baasjes hebben 33 procent minder kans op vroegtijdige sterfte. Ook beperkt je furry friend het risico op hart- en vaatziekten met 11 procent. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de baasjes de hond moeten uitlaten en dus meer beweging krijgen.

Geen stress meer

Lees ook: Onderzoek: wie zijn aantrekkelijker, mensen met een hond of een kat?

Maar er is meer. Het onderzoek toont aan dat mensen veel minder stress ervaren dankzij hun hond. Een half uurtje knuffelen, spelen met hondenspeelgoed van Brekz of gewoon op de bank een film kijken met je viervoetige vriend aan je zijde. Dit zal het stresshormoon cortisol in het lichaam verminderen wat zorgt voor een positieve, relaxtere levensstijl.

Allergieën

Ook is bewezen dat kinderen die opgroeien met een hond minder last zullen hebben van allergieën voor bepaalde stofdeeltjes. Genoeg redenen dus, om eens goed na te denken over een hond!

Bron: HLN | Beeld: Getty

Laatste nieuws