Emily Ratajkowski: ‘Wat maakt het uit als je wilt laten zien dat je er goed uitziet?’

Model en actrice Emily Ratajkowski doet lekker wat ze zelf wil en inspireert andere jonge vrouwen om hetzelfde te doen.

Behoefte om zichzelf te bewijzen heeft ze niet, mensen moeten zich maar laten verrassen. Model en actrice Emily Ratajkowski doet lekker wat ze zelf wil en inspireert andere jonge vrouwen om hetzelfde te doen.

Inspiratie

Het awardseizoen is weer begonnen en later op de dag dat ik Emily Ratajkowski spreek, zal ze een prijs krijgen. Die heeft niets te maken met haute couture, glamour en het moeizame galaseizoen dat werd overschaduwd door het Harvey Weinstein-schandaal en bewegingen als #metoo en #timesup een podium gaf. Het is de universiteit van Californië die de 27-jarige actrice eert met de Inspire Award, tijdens hun eerste Inspire Festival. De prijs gaat naar ‘een persoon die kracht, moed en inspiratie’ biedt. We drinken voor de uitreiking groene thee in Palihouse in West-Hollywood. Emily ziet er onberispelijk uit, op de nonchalante manier van coole meisjes op Instagram. Ze draagt een pruimkleurig leren jasje met suède van Victoria Beckham, Re/Done-jeans en een cross-body bag van Prada. Ze is 1,70 meter, exclusief haar stiletto’s van Stuart Weitzman. Ik had haar langer verwacht, en zeg dat tegen haar.

“Ja, ik ben aan de kleine kant”, zegt Ratajkowski. “Zeker in vergelijking met andere modellen. Dat verrast mensen wel vaker.” Het dringt tot me door hoe bepalend voor je beeldvorming al die zorgvuldig gecureerde tijdlijnen op socials zijn, ook al zit de vrouw van de tijdlijn in kwestie pal naast je. Ze laat me een foto zien van een bordeauxrode japon met een cape van Zac Posen die ze later naar een feest zal dragen. “Er zit een kanten korset in. En er komt een bijpassende clutch bij. Zo geweldig, ik kan niet wachten”, zegt ze enthousiast. “Het is voor het eerst dat ik met mijn man naar een gala ga. Het woord ‘echtgenoot’ krijg ik er nog niet uit. Daar ben ik nog niet aan gewend. We zijn nog maar een week getrouwd.”

-Tekst gaat verder onder beeld – 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily Ratajkowski (@emrata) op

Kritische reacties

Ratajkowski gaf haar jawoord aan acteur en producer Sebastian Bear-McClard, wiens volle lippen kunnen wedijveren met die van zijn vrouw. Het stel trouwde in het stadhuis van New York, de bruid droeg een mosterdkleurig pak van Zara met een zwarte hoed met een brede rand en een sluier, zodat fashion watchers haar onmiddellijk vergeleken met Bianca Jagger en Anjelica Huston. Dat ze getrouwd was, maakte ze wereldkundig via Instagram. “Als je geen echte bruiloft hebt, doe je het voor jezelf”, zegt Ratajkowski. “Ik droeg wat ik wilde dragen. Het was echt de outfit die het beste weergaf hoe ik ben en dat gaf me een goed gevoel.” Eerst wilde ze het feit dat ze getrouwd was voor zich houden, maar haar publicist raadde haar aan om speculaties in de media voor te zijn. “Ik dacht echt dat er een kans was dat niemand erachter zou komen”, zegt ze. “Soms vergeet ik gewoon dat ik bekend ben.” Ze vertelt dat haar trouwpost, net als haar topless en bikinifoto’s, online de nodige kritische reacties opleverde. “Er waren mensen die reageerden met ‘Wow. Ik geef het drie weken.’ Sorry? Het is alsof de keuzes van vrouwen niet serieus worden genomen, zeker niet als het individuele keuzes zijn die niet in het plaatje passen van hoe de meeste mensen vinden dat vrouwen moeten trouwen. Je wordt constant afgeschreven.”

Blurred lines

Het gemak waarmee Ratajkowski haar mening uit, spreekt veel vrouwen aan. Vooral jonge vrouwen die moeite hebben met voor zichzelf opkomen en hun keuzes verdedigen en zowel fysiek als seksueel zichzelf zijn in een tijd waarin velen jongleren met respect, social media, feminisme en het tijdperk Trump. Haar uitgesproken karakter heeft van haar een vrouwelijk rolmodel gemaakt. Ze heeft iets onbevreesds en zelfverzekerds, wat anderen het gevoel geeft ook zelf te kunnen bepalen wat ze zeggen en hoe ze zich kleden en voelen. Dat is best bijzonder, omdat Ratajkowski qua looks precies in het perfecte plaatje past en als zodanig geen vrouw is waar een normale sterveling zich snel in zal herkennen. En laten we eerlijk zijn: ondanks al haar lovenswaardige woorden over assertiviteit en zelfrespect, dankt ze haar eigen doorbraak toch vooral aan haar sexappeal. Emily kwam in 2013 in beeld in de Blurred Lines-clip van Robin Thicke, waarin ze niet meer droeg dan een huidkleurige string, sneakers en rode lipstick.

“Ik vond dat een sterke performance”, zegt Ratajkowski’s goede vriendin en voormalige co-star Amy Schumer. “Ze kwam op me over als geestig, trots en vrij. Ik heb veel respect voor haar, omdat ze zich nergens voor verontschuldigt en gewoon doet wat ze wil doen. Dat getuigt van karakter.” Ratajkowski haalt haar schouders op over de clip, die inmiddels een half miljard keer is bekeken. “Ik vind de video niet vreselijk”, zegt ze. “Maar ik kan er ook met mijn hoofd niet bij dat mensen het er nog over hebben. Ik herinner me hem zelf niet eens meer.” Nou, ik wel. Ik vertel haar dat ik onmiddellijk diepe waardering en jaloezie voelde toen ik haar borsten zag. Ze schiet in de lach, zegt ‘cool’ en verklapt dat ik niet de enige ben. Een vriendin die voor een plastisch chirurg werkt, vertelde haar dat veel cliënten vragen om een boezem zoals die van haar. Wie daarin interesse zou hebben, kan voor voorbeelden terecht op @emrata waar ze het duo uitgebreid aan haar 17,3 miljoen volgers toont, zowel verpakt in haar Inamorata-badmodelijn als vrij en blij. “Tieten zijn grappige dingen”, zegt ze. “Soms doen ze pijn en soms zijn het de dingen die me de meeste power bezorgen. Ze zijn de sleutel tot mijn seksualiteit en nog veel meer. Ik herinner me een artikel met de kop ‘Emily Ratajkowski is de Mozart onder de borsten’. Niets mis mee, alleen jammer dat iemand het naar mijn vader stuurde. En die ziet me nog altijd als een klein kind. Persoonlijk ben ik gek op mijn boobies. En ook op die van anderen. Borsten in het algemeen zijn geweldig.”

-Tekst gaat verder onder beeld – 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily Ratajkowski (@emrata) op

Imago en likes

Ratajkowski – en andere sterren van haar generatie die deels carrière maakten via Instagram – laat niet langer beroemde fotografen, regisseurs en redacteuren bepalen hoe haar borsten, lichaam en persoonlijkheid in beeld komen. “Wat ik altijd al leuk heb gevonden aan social media is dat het zo authentiek is”, zegt ze. “Ik heb de regie, ik ben de auteur, ik bepaal wat ik online zet, zonder het filter van een ander.”

Benieuwd naar het hele interview met Emily? Je leest het in de nieuwe Marie Claire die nu in de winkels ligt.

Tekst: Janet Mock | Beeld: Getty

Laatste nieuws