Discussies met je partner zijn normaal en horen bij een gezonde relatie, bijna niemand ontkomt eraan. Maar, wist je dat ruzie kan leiden tot serieuze gevolgen voor je gezondheid? Gillen, schreeuwen, bekvechten en boos weglopen. Waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan dat deze inspanning kan zorgen voor serieuze gezondheidsklachten. Volgens onderzoekers aan het Gottman Institute, een onderzoekscentrum op het gebied van relaties, kan een ruzie leiden tot een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, pijn op de borst en hart- en vaatziekten.
Ruzie
Denk niet dat je safe bent als je bijna nooit uitbundige ruzies hebt met je lief. Een stilzwijgende, korte of opgekropte ruzie heeft net zulke nadelige gevolgen voor je lichaam. Gelukkig zijn er een paar simpele veranderingen die je kunt toepassen in de volgende onenigheid. Volg deze stappen en minimaliseer de kansen op gezondheidsklachten.
Waarschuwingen van je lichaam
Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je een tampon te lang in houdt
Het beste is om je woede voor te zijn. Volgens klinisch psychologe Julie Gottman, kun je voordat de ruzie begint al aan je lichaam merken dat je boos bent. Je hart begint sneller te kloppen, je loopt rood aan en krijgt het warm. “Stilzwijgende types kroppen de woede vaak op en dit is een slechte zaak. Let bij jezelf op de bovenstaande signalen en blijf rustig en rationeel nadenken,” vertelt Gottman.
Take a break
Dreigt een ruzie te escaleren? Zet je gevoel dan even opzij en geef aan dat je een pauze nodig hebt. Ga naar een andere kamer tot je weer rustig bent. Dit geeft je de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten. ‘’Een goede tip is om een gebaar af te spreken met je partner. Dit gebruik je dan als het tijd wordt voor een time-out. Van deze afkoel-momentjes profiteren jullie alle twee. Jij kunt zo beter luisteren en tegelijkertijd wordt er beter naar jou geluisterd,’’ verklaard Gottman.
Geef elkaar de juiste feedback
Volgens Gottman zal bijna elke ruzie erop vooruit gaan als je praat uit je gevoel, in plaats van uit de irritatie acties van je partner. Zeg bijvoorbeeld ‘Omdat jij dit doet, voel ik me boos, verdrietig, ongehoord, etc.’ Vertel je partner vervolgens wat je graag zou willen zodat je je beter voelt. Door deze manier van feedback ben je duidelijk, zonder elkaar te beschuldigen en zal elk conflict sneller opgelost zijn. Deze tips zorgen niet alleen voor een optimale gezondheid, maar ook voor een sterkere relatie.
Bron: Elle | Beeld: Getty