Onderzoek: dit is waarom vriendschap op de werkvloer zo belangrijk is

Voldoende sociaal contact en vrienden zijn onmisbaar in het leven.

Voldoende sociaal contact en vrienden zijn onmisbaar in het leven. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en sociale contacten geven ons leven meer zin, blijkt uit onderzoek. Liefst kunnen we rekenen op enkele goede vrienden. Ook op het werk, zo blijkt. Recruitmentbureau Hays zocht uit hoeveel belang we hechten aan vriendschappen op het werk. Uit een poll van Hays blijkt namelijk dat 65 procent heel veel belang hecht aan vrienden op het werk. Slechts vier procent vindt vriendschap op de werkvloer helemaal niet belangrijk.

Voordelen

Lees ook: MC tipt: originele antwoorden op de standaard sollicitatievragen

De meeste mensen spenderen gemiddeld meer tijd met hun collega’s dan met hun familie of vrienden. Het is dus best belangrijk om een goede relatie te hebben met enkele collega’s. Uit de cijfers van de poll blijkt dat het merendeel zich daar goed van bewust is.

Verschillende studies tonen aan dat vrienden op het werk alleen maar voordelen opleveren. Niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgevers. Werknemers met vrienden zijn niet alleen gelukkiger, vrienden op het werken verlagen ook je stressniveau en zijn goed voor je cardiovasculaire gezondheid! Goede vriendschappen zorgen ook voor meer loyale en gemotiveerde werknemers. Vriendschappen op de werkvloer leiden tot een beter team en dus tot betere resultaten op het werk.

Relatie

Lees ook: Ben je linkshandig? Dan zegt dat dít over je

Daarnaast hechten velen, en dan vooral jongeren, veel belang aan een goede cultural fit. We vinden het steeds belangrijker om ons thuis te voelen in de bedrijfscultuur. Onze werkplaats moet aansluiten bij onze waarden en normen en liefst werken we ergens waar we ons ook amuseren. Medewerkers die een goede relatie hebben met hun collega’s en zich thuis voelen in het bedrijf, zijn gemotiveerder en zullen minder snel van job veranderen. Bovendien durven mensen die zich prettig voelen bij hun collega’s zichzelf ook sneller creatief uit te drukken.

Bron: Marie Claire BE via Feedly | Beeld: Getty

Laatste nieuws