Meubelontwerper Mira Nasruddin (25) is oprichter van sociale onderneming Plankstaal. Haar designs worden gemaakt in sociale werkplaatsen, waar ze bovendien een speciale leermethode introduceerde.
Samen is beter
"Al van jongs af aan heb ik een enorme drive om mensen te helpen. Niet alleen, maar samen een stapje verder komen. Tijdens mijn studie ben ik daarom in een sociale werkplaats gaan werken, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar ontdekte ik dat ze vaak hetzelfde werk blijven doen, terwijl het de bedoeling is dat ze binnen een jaar terugkeren op de arbeidsmarkt. Als afstudeeronderzoek ben ik toen gaan onderzoeken welke vaardig- heden ze nodig hebben om weer aan de slag te kunnen. Die verwerkte ik in een leermethode, waarin de zes basisstappen van het houten metaalbewerken zitten. Daaruit zijn de meubels van Plankstaal ontstaan, die in de werkplaatsen worden gemaakt."
Geef niet op
"Het vergde tijd en geduld om het vertrouwen van de mensen op de werkplaats te winnen. Ik heb eerst leren lassen, waardoor ik meer respect kreeg. Langzaamaan ontstond er een band. Maar soms was het moeilijk, omdat mensen op vrijwillige basis werken en weleens niet op kwamen dagen. Gelukkig geef ik niet snel op. De makers zijn voor mij de helden, zij verdienen samen met de meubels een podium. Een mooi moment was toen de meubels op een expositie in de Bijenkorf in Utrecht stonden. De makers kwamen kijken en je zag ze stralen door alle positieve reacties."
Onderneem bewust
"Waarom iets kopen uit China, terwijl Nederlandse meubels veel duurzamer zijn? Plankstaal wordt gemaakt in Utrecht en Amsterdam, en ook de bomen die we gebruiken komen uit deze steden. Het zijn bomen die gekapt worden omdat ze ziek zijn of plaats moeten maken voor een nieuw project. Je krijgt bij je aankoop een foto van de boom en de straat waar de boom heeft gestaan wordt in het meubel gelaserd. Laatst kocht een vrouw een product en toevallig kwam de boom uit de straat waar ze ooit had gewoond; ze herkende de boom zelfs. Heel bijzonder."
Daag jezelf uit
"Ik ben niet zo van de marketing en pr, maar omdat ik geïnvesteerd heb in Plankstaal en het leuk zou zijn als er meer meubels worden verkocht, moet ik toch de boer op. Uiteindelijk ben je zelf het beste in het vertellen van je verhaal. Toen ik over het duurzame ondernemers- platform Voor de Wereld van Morgen van ASN Bank las, dacht ik: hier past mijn project goed tussen. Ik heb contact gezocht en ze zijn enthousiast over Plankstaal en steunen me. ASN heeft onder andere over Plankstaal geschreven in hun brochure, waardoor we bekend zijn geworden bij een grotere doelgroep. Zo kregen we bijvoorbeeld de opdracht om een bar te maken voor een bedrijf."
Ontdek nieuwe kanten van jezelf
"Het mooie is dat ik de mensen in de werkplaats zie groeien. Mede door onze leermethode zijn al drie mensen door- gestroomd naar een vaste baan. Ze vinden het fijn om met hun handen bezig te zijn en ontdekken zichzelf opnieuw. Ik probeer ze te motiveren om vol te houden. Ze vinden het fijn om mij hun verhaal te vertellen, want ik luister zonder oordeel. Die coachende rol is een nieuwe kant van mezelf die ik heb ontdekt tijdens dit project. Misschien ga ik daar in de toekomst meer mee doen. Door Plankstaal ben ik zelf ook gegroeid."
De Groene Carrièrelessen is powered by
Lees ook: Met deze 5 marketing tips geef je je onderneming een kick-start