Kun je écht doodgaan aan een gebroken hart?

Het antwoord van een cardioloog.

Lees ook

Een gebroken hart is niet niks en niemand ontkomt eraan. Maar kun je er ook echt fysieke klachten aan overhouden, of zelfs doodgaan? Cardioloog Nikki Stamp is hier om deze vraag te beantwoorden.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent 

Onderzoek

Als zij haar patiënten voor het eerst ontmoet, zien de meesten haar voor verpleegster aan. Dit is de reden waarom zij de strijd aan gaat tegen gender-stereotypes en ongelijkheid in haar vak. Als ambassadrice van de campagne #ILookLikeASurgeon wil ze een inspiratie zijn voor jonge vrouwen in het medische-vak. Als dat nog niet genoeg was, heeft deze ambitieuze vrouw een bestseller geschreven genaamd Can You Die From A Broken Heart? Dit is een goede vraag waar wij maar al te graag een antwoord op willen.

Schade

Het is uitzonderlijk, maar volgens de cardioloog kun je dus wél doodgaan aan een gebroken hart. ‘’Onze emoties beïnvloeden ons lichaam met hormonen als cortisol en adrenaline. Dit geeft veel stress aan ons hart’’, vertelt Dr. Stamp aan de Women’s Health. “We zien dat het lichaam hier hetzelfde op reageert als het doet bij de bestrijding van ziektes. Zo’n stressvolle situatie kan dus behoorlijk schadelijk zijn. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een hartaanval.’’

Geen zorgen

Schiet niet gelijk in de stress, daadwerkelijk doodgaan aan een gebroken hart komt gelukkig zelden voor. “We zien het vooral bij oudere stellen die kort na elkaar overlijden. Als een geliefde overlijdt, kan de stress die daar bij komt kijken, zorgen voor verergering van bestaande hartklachten”, aldus de cardioloog.

Gelukkig kunnen we wel zeggen dat dit bijna nooit resulteert in een hart dat echt gebroken is. Dus don’t worry; het enige medicijn dat jij nodig hebt voor jouw gebroken hart is een grote bak met ijs en een lange Netflix-sessie.

Bron: Girlfriend  | Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook