Dit is waarom je terugreis korter lijkt dan de heenreis

Aha!

De vakantie loopt ten einde en iedereen keert weer terug naar huis vanaf hun (zonnige) vakantiebestemming. Ken je dat gevoel dat het lijkt alsof je terugreis een stuk korter is dan de heenreis, terwijl het precies dezelfde route is? Hoe zit dat precies? Wij hebben het antwoord voor je. 

Vermoeidheid

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat jouw koffer als eerste van de bagageband rolt

Niels van de Ven, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg, komt met het verlossende antwoord: “De foute inschatting heeft te maken met verkeerde verwachtingspatronen. Bij de heenreis wordt de reistijd vaak onderschat waardoor de hele rit of vlucht langer duurt dan verwacht. En het gevoel dat het erg lang duurde, vormt nu eenmaal de basis voor de verwachting van de terugreis.” Aha!

Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie vult aan. “Vermoeidheid speelt een belangrijke rol. Als je fris en monter bent, slaat het geheugen veel meer op dan wanneer je moe bent. Mensen schatten een tijdsduur vaak in aan de hand van de opgeslagen herinnering. Ook om die reden lijkt de heenreis langer te duren.”

Geduld

Lees ook: Waarom San Francisco dé bestemming is van 2018

Ze zeggen dat geduld is een schone zaak is. “Mensen die op reis gaan, kijken vaak erg uit naar de eindbestemming. Ze zijn ongeduldig waardoor de reis tergend lang lijkt te duren. Over de terugreis en de thuiskomst zijn mensen doorgaans heel wat minder opgewonden,” aldus Douwe Draaisma. 

Laatste nieuws