10 tips voor een zen huis, volgens een expert

Met deze tips creëer je een thuis waar je écht kunt opladen.
10 tips voor een zen huis, volgens een expert

Je hebt geen Boeddhabeelden nodig om van je huis een heerlijk zen plekje te maken. Met deze tips creëer je een thuis waar je écht kunt opladen. 

1. Een clean huis is een clean hoofd 
Bergen kleding, stapels afwas, een bed dat er uitziet alsof een Deense Dog er tien rondjes in heeft gedraaid en zich misschien nog wel ergens verstopt heeft.… Niet bepaald de dingen die bijdragen aan een rustgevend plekje. Kortom: ruim op, maak je bed op en investeer in slimme opbergplekken, zoals dichte kasten en mooie kisten.

2. Houd je interieur basic 
Kies één interieurstijl en stick to it óf mix meerdere stijlen subtiel doch constant. Wat betreft kleuren: kies één of twee dominante kleuren die je laat terugkomen en houd de rest rustig en bij voorkeur in aardse tinten.

3. Daglicht is je vriend 
Dus gooi die gordijnen open, hang spiegels op die het licht goed reflecteren en kies voor overwegend lichte muren.

4. Investeer in verlichting 
Een tl-lamp heeft nooit iemand vrolijk gemaakt. Verlichting is enorm sfeerbepalend, dus kies je lampen bewust. Ga voor zacht en warm licht en steek eens wat vaker een kaarsje aan, óók als je alleen bent.

5. Voeg een beetje leven toe 
Een paar planten in huis doet al wonderen. Ze kleden de boel aan, zorgen voor meer zuurstof én voor een betere luchtvochtigheid. Maar ook huisdieren creëren rust. 

6. Kies stoffen zorgvuldig 
Vintage vloerkleden, plaids en tapijten; laat al je stoffen natuurlijk, comfortabel en zacht zijn. Als je een gehorig huis hebt, doe je er bovendien goed aan een dik tapijt te nemen. Tip: kijk eens op www.sweetlivingshop.nl/ voor de leukste home goodies!

7. Je neus wil ook wat 
Je huis mag best lekker ruiken, maar vermijd zware wierook en goedkope luchtverfrissers. Kies liever voor subtiele geursticks met natuurlijke geuren (bijvoorbeeld Under a Fig Tree Fragrance Sticks van Rituals) of een goede geurkaars (bijvoorbeeld Cotton Flower van Compagnie de Provence, met de geur van katoenbloemen en witte muskus). 

8. Je slaapkamer is om te slapen 
Oké, en om passievolle momenten met je lief te beleven natuurlijk. Maar zet er geen tv in. Gewoon niet doen. Ook niet in de badkamer.

9. Een beetje Boeddha is niet bah 
Ga je voor Balinese sferen, dan past daar heus wel een mooi Boeddhabeeld bij, maar kies dan wél voor kwaliteit en pas op dat je niet doorslaat in het thema.

10. Make good memories 
Want vrienden, familie, lovers en fijne herinneringen maken een huis pas écht een thuis.

Lees ook: Deze Franse interieurdesigners moet je volgen op Instagram

Beeld: iStock

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6e5cf69a782', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });