ADV: Een beachbody zónder te zweten in de sportschool? Zo doe je het!

Zónder dat je elke dag in de sportschool staat te zweten.

Lees ook

Hoe kom je snel in shape en belangrijker: hoe krijgen je een beachbody zónder dat je elke dag in de drukke sportschool staat te zweten?

Easy

Een crosstrainer is het fitnessapparaat dat de laatste jaren steeds meer terug te vinden is in woonkamers. Waarom? Omdat het lekker makkelijk in gebruik en eenvoudig thuis neer te zetten is. Door de eenvoudige beweging train je de biceps, triceps, buikspieren, bovenbenen, billen, rugspieren en kuiten. Dit samen zorgt ervoor dat je al in korte tijd in shape kunt raken.

Een bijkomend voordeel is dat je gewrichten ontlast worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, hoeven je gewrichten bij een crosstrainer geen ‘klappen’ op te vangen waardoor de training langer leuk blijft en je langer kunt volhouden.

Effectief

Klinkt goed toch? Op deze manier train je zo effectief mogelijk:

  1.    HIIT. Watte? Een HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit houdt niet meer in dan een korte, intensieve periode van trainen (bijvoorbeeld 2 minuten) afwisselen met een korte periode van rustig trainen (1 minuut). In slechts 20 minuten heb je zó intensief getraind dat je workout er al op zit.
  2. Matig intensief. Wanneer HIIT niets voor jou is, kun je de crosstrainer instellen op een weerstand die je lang kunt volhouden. Zet de timer aan op 45-60 minuten en Netflixen maar. Voordat je het weet is de aflevering voorbij en zit je training erop.
  3. Voortuitgang = variatie. Afvallen met een crosstrainer gaat het snelst wanneer je blijft variëren. Probeer daarom bovenstaande twee trainingsvormen eens af te wisselen.
  4. HRC-programma’s. Veel crosstrainers zijn uitgerust met een HRC-programma (HRC: heart rate control). In combinatie met een hartslagmeter kun je de crosstrainer instellen op een bepaalde frequentie, bijvoorbeeld tussen de 60% en 75% van je maximale hartslag (dat is je vetverbrandingszone – en dat moeten we hebben!). De crosstrainer houdt je hartslag bij en past de weerstand aan zodat je binnen deze zone blijft.
  5. Let op je eet- en drinkpatroon. Water is the key. Voor, tijdens en na de training goed drinken, vooral bij warm weer. Dat heb je vast al eens eerder gehoord.
  6. 6. De roeitrainer. Heb je ervaring met de crosstrainer en vind je ’t niks, of heb je te weinig plek in huis? Een alternatief is de roeitrainer. Ook met dit trainingsapparaat train je veel spiergroepen. Het voordeel van de roeitrainer is dat veel modellen op te klappen zijn, waardoor je ze makkelijk kunt opbergen als je niet traint.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook