Loes Haverkort: ‘Ik kies niet voor veilig maar ga het onbekende aan’

Wij spraken de actrice over haar sterke vrouwenrol en hoe ze groeit van alles wat ze doodeng vindt.

Lees ook

Loes Haverkort (37) schittert in de nieuwe film Redbad en ken je natuurlijk van haar deelname aan Wie is de Mol?. De actrice spreekt met Marie Claire over haar sterke vrouwenrol én hoe ze groeit van alles wat ze doodeng vindt.

De eerste beelden van Redbad doen denken aan een spektakel à la Game of Thrones…
“Ja ongelooflijk hè, het was zo’n grote productie. We waren een soort reizend circus dat van Denemarken naar Duitsland, Zuid-België, Eindhoven, Ameland en Friesland trok. Elke dag stond ik weer met vijfhonderd man op de set. Het is een bijna on-Nederlands grote film geworden. Het verhaal vindt plaats 700 jaar na Christus en ik speel Frea, de vrouw op wie Redbad verliefd wordt. Hun liefde is omstreden, omdat zij in het geheim christen is geworden. Voor mij draait de film heel erg om staan voor wie je bent, ongeacht geloof of afkomst.”

Frea is een sterke vrouwenrol. Is dat iets wat je opzoekt?
“Absoluut, ik vind het heel leuk dat er steeds meer sterke vrouwen in films en series te zien zijn. Frea vecht als een malle, daarvoor heb ik een speciale training gehad van een man uit Azië, Master Zeng, die ook alle gevechten in de eerste Lara Croft– film heeft bedacht. We trainden daarnaast drie keer in de week met paardrijden en ik moest flink sporten. Heel leuk om voor een rol zo fysiek bezig te zijn.”

Ben je happy met hoe je carrière nu verloopt?
“Ja, ik vind het heel fijn dat ik zo veel verschillende dingen kan doen. Zowel met mijn band LOUISV, waar ik samen met mijn man Floris in zit, als op acteergebied. Ik heb net twee films gedaan – Goud en Redbad – ga nu aan een serie beginnen, en ondertussen hebben we met de band net de laatste opnames gehad voor onze nieuwe EP, die eind van de zomer uitkomt. Het stroomt allemaal lekker door, en dat is een extreme luxe.”

Hoe zorg je dat je steeds weer blijft groeien in je carrière?
“Ik heb echt een uitdaging nodig, daar groei ik van. Als ik iets eng of spannend vind om te doen, zit daar iets wat ik wil uitzoeken. Ik ga het dan juist aan, in plaats van altijd maar voor veilig te kiezen. Zo heb ik recent een rol overgenomen in de liederencyclus Im wunderschönen Monat Mai van Reinbert de Leeuw. Het waren allemaal Duitse liederen, en een week van tevoren dacht ik nog: hoe ga ik dit in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Ik vond het doodeng. Dat het toch lukte, daar heb ik mezelf wel mee verbaasd.”

Je deed ook mee aan Wie is de Mol?. Heeft die populariteit nieuwe deuren geopend?
“Ik weet niet of het enorme deuren heeft geopend, maar ik heb wel heel veel positieve reacties gekregen. En door de populariteit van het programma is er nu ook meer aandacht voor mijn films en muziek, dat is wel iets waar ik op hoopte. Wie is de Mol? is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik heb er ook leuke contacten aan overgehouden. Zo ben ik laatst nog bij een optreden van Ruben (Hein, red.) geweest. Al vertrouwden we elkaar in het tv-programma voor geen meter, we waren toch een team, haha.”

Hoe sta jij als actrice tegenover de salarisdiscussie die nu in de filmwereld woedt?
“Ik vind het heel goed dat er nu naar salarissen wordt gekeken, want het is absurd dat je geslacht bepaalt of je meer of minder verdient. Ik denk dat je altijd bij jezelf moet kijken wat je waard bent. Met acteurs onderling hebben we het er weleens over wat we verdienen voor een project. Het is lastig, want de meesten willen daar geen open kaart over spelen, maar ik probeer er wel open over te zijn.”

Lees ook: Noortje Herlaar: “De Zuidas heeft overeenkomsten met Suits”

Tekst: Jill Waas l Beeld: ANP 

Laatste nieuws

Zie ook