Romy Boomsma reageert op kritiek moederschap

De vrouw van Arie Boomsma reageert op een column uit de Volkskrant die kritiek uitte op haar vorm van moederschap.
Romy Boomsma reageert op kritiek moederschap

Onlangs werd door de Volkskrant een column gepubliceerd van Loes Reijmer, die in het artikel een blik werpt op de onlinecultuur. Ze heeft kritiek op Romy Boomsma, vrouw van Arie Boomsma, om het promoten van haar vorm van natuurlijke moederschap. Romy zou hier namelijk als influencer ook aardig een centje aan verdienen.

De column

Zo schreef Loes kritisch: "Boomsma’s invloed op stijlgebied is onmiskenbaar en ik vermoed dat hetzelfde geldt voor het soort moederschap dat ze propageert. Of nou ja, ik vrees het zelfs. Het feministisch handboek schrijft nu voor dat ik eerst moet roepen dat elke vrouw vrij is in haar keuzes, wat natuurlijk zo is, maar ik denk ook dat de emancipatie niet echt geholpen is met de populaire posts van Boomsma. Die verheerlijken het natuurlijke moederschap, de totale opoffering, het vastgesnoerd-aan-je-kind-zitten en borstvoeding boven alles. Dingen die niet echt verenigbaar zijn met werk of het voor moeders toch nog altijd problematische concept genaamd ‘een eigen leven’, of pardon: ‘een uurtje voor jezelf’." 

Reactie Romy

Romy reageert onder andere dat zij de column frustrerend vindt. Zij is het er niet mee eens dat zij haar natuurlijke vorm van moederschap propageert en vindt juist dat zij een emanciperende houding heeft. "Zo’n column over mij schrijven voelt meer als het wegschrijven van schuldgevoelens, dan dat ik nu het gevoel heb dat mijn keuzes niet de juiste zijn voor ons gezin. Kom op, zorgelijk? Ik kan duizenden dingen als zorgelijk bestempelen maar doen wat ik goed acht voor onze éigen kinderen is dat niet." Lees hieronder de hele reactie van Romy.

 

Er stond een column in de krant van afgelopen vrijdag waarin de columniste mijn invulling van het moederschap als zorgelijk bestempelde. Termen als ‘totale opoffering’, ‘vastgesnoerd-aan-je-kind’ en ‘borstvoeding boven alles’ schijnen ‘adviezen’ te zijn die ik geef. Met het ‘propageren’ van mijn persoonlijke invulling van het moederschap, en dat dit veel raakvlakken vertoont met natuurlijk ouderschap schijn ik een probleem te vormen voor de emancipatie. Deze gefrustreerde column gaat over mijn Instagram pagina, maar blijkbaar daardoor ook over mijzelf en de keuzes die ik maak. Ik deel op mijn Instagram persoonlijke bevindingen en gedachtes, propageren zou ik het niet bepaald noemen. Meer fragmenten uit mijn eigen leven. Moederschap draait voor mij volledig om op mijn gevoel afgaan, altijd. Deze jaren thuisblijven ervaar ik als een luxe positie. Van Instagram zou ik mijn werk kunnen maken en daar een flink salaris aan kunnen verdienen maar dat hou ik bewust af, antimodernisatie? Ik vind die mogelijkheden creëren júist van nu en de kijk van de columniste op emancipatie nogal ouderwets. Dat ik nu niet werk betekent niet dat ik alleen maar zorg, wel dat we als stel hebben gekozen geen gebruik te maken van opvang maar het samen in te vullen tot ze naar school gaan. Maakt die keuze mij minder geëmancipeerd? Juist niet, het is namelijk mijn keuze en ook dat is emancipatie als je zo graag wil labelen. Fulltime moeder ben je op het moment dat je een kind krijgt, of je die uren fulltime met ze wil, kan of mag doorbrengen is volledig je eigen invulling maar hoe moeilijk is het om anderen in hun waarde te laten. Ik ben niet van plan onze kinderen borstvoeding te geven tot hun achttiende, of ze in een doek op mijn rug te knopen tot ze uit huis gaan. Maar blijkbaar zorgt de eerste levensjaren van de kinderen bij hen zijn al voor genoeg opschudding. Zo’n column over mij schrijven voelt meer als het wegschrijven van schuldgevoelens, dan dat ik nu het gevoel heb dat mijn keuzes niet de juiste zijn voor ons gezin. Kom op, zorgelijk? Ik kan duizenden dingen als zorgelijk bestempelen maar doen wat ik goed acht voor onze éigen kinderen is dat niet.

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma (@romyboomsma) op

Lees ook: Science says: dit moet je doen voor een gelukkiger leven

Bron: de Volkskrant, Instagram l Beeld: Instagram
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9c868498228', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });