Science says: dit moet je doen voor een gelukkiger leven

Kan jouw over all geluksgevoel wel een boost gebruiken?

Kan jouw over all geluksgevoel wel een boost gebruiken? Misschien is het dan een idee om vaker iets te doen voor een ander of eens iets te geven; volgens onderzoekers zou het dé sleutel zijn tot meer geluk.

Geluk

De kans is groot dat jij een warm gevoel van binnen krijgt als iemand jou iets geeft of iets voor je doet, waarom zou je dan niet een keer iets terug doen? Dat zorgt niet alleen voor dat gelukkige gevoel bij een ander, maar ook voor jezelf. Onderzoekers van de Zwitserse Universität Zürich ontdekten dat alleen al denken aan vrijgevig zijn, een positief stofje in de hersenen aanmaakt.

Voorafgaand aan het onderzoek werd tegen 50 deelnemers gezegd dat ze binnen een aantal weken 100 dollar zouden krijgen. De ene helft werd gevraagd wat ze hiermee zouden kopen voor zichzelf, het andere deel van de groep moest nadenken over een cadeau voor een ander. Tijdens dit deel van het experiment kwamen de onderzoekers erachter dat nadenken over iets geven een positief effect heeft op je gemoedstoestand.

Gevoel

De onderzoekers kwamen er ook achter dat de rol van het bedrag geen rol speelde dus of je nu iets geeft van 3 euro of van 50 euro, het geluksgevoel is even goed. “Het is interessant om te onthouden dat zelfs kleine inspanningen een gunstig effect kunnen hebben”, aldus een van de onderzoekers. “Je collega ’s ochtends een kop koffie brengen doet al wonderen.”

Lees ook: Waarom je vaker moet plassen als je stress hebt

Bron: TIME Magazine, Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws