Je eet sushi je hele leven al verkeerd

Sushi-chef Nobuyuki ‘Nobu’ Matsuhisa spijkert je de sushi-etiquette bij, speciaal voor international sushi day

Lees ook

Sushi; either you love it or hate it. Maar dat de Japanse rijsthapjes de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot een heuse foodtrend, is niet te ontkennen. Al weet niet iedereen hoe je het écht zou moeten eten. Japanse sushi-chef Nobuyuki ‘Nobu’ Matsuhisa spijkert je de sushi-etiquette bij, speciaal voor international sushi day.

1. Wrijf je eetstokjes niet tegen elkaar

Het is en blijft een kunst om met chopsticks te eten. Heb je het foefje eindelijk onder de knie of kun je er van nature al goed mee overweg? Houdt dan een ding in gedachten: zorg ervoor dat je de stokjes niet tegen elkaar aanwrijft. Volgens Matsuhisa zou je hier niet alleen de chef mee beledigen, maar insinueer je ook nog eens dat de stokjes van slechte kwaliteit zijn.

2. Vergeet de gember niet

Vaak wordt aan het begin van het diner een schaal heel dunne plakjes gember en wasabi op tafel neergelegd. De wasabi geeft een extra kick aan de sushi. En de gember? Die eet je om de de smaak te neutraliseren, zodat je alle verschillende vissoorten goed proeft. Onverhoopt uitgeschoten met wasabi? Volg dan het volgende stappenplan: stop met ademen door je mond en adem snel in en uit door je neus. Je zult merken dat het branderige gevoel binnen een paar seconden weg is.  

Bovendien zou je de wasabi ook niet met sojasaus moeten mengen, volgens Matsuhisa eet je de sushi liever op een, meer traditionele”manier. Hij doopt bijvoorbeeld zijn vis eerst in de sojasaus en voorziet de sushi achteraf nog met een toefje wasabi.

3. Speaking of sojasaus

Rolletjes sushi die doordrenkt zijn in sojasaus zijn een no go. Volgens Matsuhisa heb je maar een klein beetje nodig, omdat je anders de vis veel minder goed proeft.  

4. Niet alle sushi is gezond

Wanneer je een avondje uiteten wil maar niet te ongezond wil eten, kun je alle gefrituurde gerechten beter laten staan. Ook sushi waarbij veel mayonaise of andere soortgelijke sauzen worden gebruikt, is niet echt een slimme keuze in dat geval. Ga voor de basic sushigerechten en bedenk dat een All You Can Eat-concept niet betekent dat je ook maar moet eten totdat je er bij neer valt.

5. Eet je sushi in de juiste volgorde

Ben je vaste klant in een All You Can Eat-restaurant? Dan is de kans groot dat je van alles door elkaar eet. Toch wordt het je aangeraden om je sushi zo te bestellen, dat je het van ‘licht’ naar ‘zwaar’ eet. Zo verpesten de zware vissmaken de lichte niet. 

6. Je hebt verschillende soorten tonijn

Wanneer je in een sushirestaurant iets met tonijn bestelt, kan het zijn dat je drie tonijngerechten verschillend geserveerd krijgt. Een tonijn heeft namelijk zes verschillende delen die voor sushi gebruikt worden. Bij twijfel dus altijd even bij de chef navragen.

Lees ook: Deze hotspot zorgt ervoor dat je direct naar Parijs wil

Bron: HLN, Happy in Shape | Beeld: Giphy, Getty

Laatste nieuws

Zie ook