Holiday checklist: 14 handige dingen die je moet doen voordat je het land verlaat

Handig!

Lees ook

De zomervakantie is in aantocht en de laatste vakanties worden geboekt. Wat jij echt op een rijtje moet hebben voordat jij het vliegtuig instapt? Keep reading.

1/ Check voor vaccinaties
Ga jij buiten Europa op vakantie? Dan is de kans groot dat je vaccinaties nodig hebt. Enkele zijn verplicht, sommige worden aangeraden. Kijk hier welke vaccinaties jij moet halen.

2/ Maak kopieën van je identiteitsgegevens
Het is de nachtmerrie van elke reiziger: je tas met daarin je waardevolle spullen wordt gestolen. En dan is het bye bye paspoort. Zorg dus dat jij kopieën van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs meeneemt, zodat jij je echte exemplaar veilig in je verblijf kan achterlaten.

3/ Zet jouw pinpas op ‘Buiten Europa’
Mocht je buiten Europa reizen, dan is het slim om je pinpas op ‘Buiten Europa’ in te stellen. Dit kan online via jouw bank. Je pinpas staat automatisch op ‘Binnen Europa’ en ‘Nederland’.

4/ Zorg voor een reisverzekering
Altijd goed. Deze heb je soms al voor € 1,60 per maand. Bereken hier jouw premie voor een reisverzekering.

5/ Neem de juiste oplaadadapter mee
Het heeft geen zin om een internationaal abonnement op je smartphone te nemen als je hem niet kunt opladen zodra je aankomt. Zorg ervoor dat je onderzoekt welk type adapter je nodig hebt in het land dat je bezoekt.

6/ Visum aanvragen
Heel belangrijk: wanneer je naar bepaalde landen reist ben je verplicht om een visum aan te vragen. Deze aanvraag kun je doen door online het ESTA formulier in te vullen. Wat veel mensen niet weten is dat bepaalde landen erg strenge regels hanteren. Zo moet jouw paspoort bij vertrek uit het vakantieland minstens zes maanden geldig zijn. Zorg dus dat je dit goed van tevoren controleert.

7/ Voor lenzendragers: neem extra lenzen mee
Want niets is vervelender dan slecht kunnen zien. Vergeet je bril ook niet.

8/ Medicijnen
Het is altijd fijn om wat medicijnen bij de hand te hebben. Denk aan paracetamol, ibuprofen en reisziekte pillen. Wat ook handig kan zijn, zijn diarree-remmers. De kans is groot dat jij iets in het buitenland eet waar jij helemaal slecht op gaat.

9/ Download travel-apps
Installeer deze 10 slimmerds nog voor je de deur uitgaat.

10/ Koop travel-proof kledingitems
Van een nette, comfy (!) track pant tot een wit t-shirt. Zo kom jij stylish op jouw vakantiebestemming aan.

11/ Koop mini-versies van basic beauty-producten
En dat zijn: zonnebrand, aftersun, tandpasta, tandenborstel, shampoo/conditioner, bodywash, verzorgende gezichtscrème, borstel, reinigingsdoekjes, deodorant, en wattenstaafjes.

12/ Dames: vergeet tampons/maandverband of de pil niet!
Worst nightmare: doorlekken terwijl je een bikini draagt.

13/ Ga jij overnachten in hostels?
Vergeet dan geen teenslippers (frisser tijdens het douchen), een slaapmaskertje en oordopjes. Gemeenschappelijke ruimtes kunnen weleens voor een slechte nachtrust zorgen.

14/ Zorg ervoor dat iemand af en toe jouw huis binnenstapt
Diefstal kan je voorkomen door een familielid of goede vriend(in) om de paar dagen jouw brievenbus te laten legen. Kan hij/zij meteen de plantjes even water geven. Dieven kunnen tegenwoordig gewiekst te werk gaan: een nieuw trucje is de ’takken-truc’. Zij leggen een paar takjes tegen jouw deur aan. Als zij na een paar dagen zien dat die takjes er nog steeds liggen en niet zijn weggehaald, is het voor hun duidelijk dat er niemand thuis is.

Lees ook: Zo ga jij luxueus voor een klein budget op vakantie

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook