Waarom alle vrouwen én mannen naar de wereldbekende podcast ‘The Guilty Feminist’ moeten luisteren

Ben jij onbekend met het 'podcast' fenomeen? Lees dan snel verder want Deborah is een vrouw om in de gaten te houden.

Comediènne en schrijfster Deborah Frances-White streeft ernaar om een goede feminist te zijn: ze vernietigt genderstereotypen, is politiek betrokken en probeert ongelijkheid aan te pakken. Deborah’s ongelooflijk succesvolle podcast, The Guilty Feminist, gaat in op de belangrijkste feministische kwesties van nu. Elke aflevering begint met een (hilarische) bekentenis, zoals: “Ik ben een feminist, maar ik ben niet op de foto gegaan op een vrouwenconferentie waar we allemaal voor een bord stonden met ‘Empowered Not Coward’, omdat mijn enkels er dik uitzagen.” Marie Claire Australia belde Deborah op.


Welke afleveringen zou je aanbevelen aan nieuwe luisteraars om als eerste in te duiken?
“Eén van mijn favorieten – ik denk dat dit internationaal de favoriete aflevering is – is er een die we in Melbourne hebben opgenomen. Het heet ‘Nice Girls Don’t’, aflevering 43. Het gaat over het idee van ‘aardige meisjes’-wat aardige meisjes wel en niet zouden doen. Ik denk dat het de reikwijdte van de show echt laat zien, omdat het zo grappig is, maar ook behoorlijk emotioneel. Ik vind ‘Bringing Up Feminist Boys’ ook erg leuk, aflevering 55.”

Wie is een feministische held die je graag op de podcast zou willen hebben?
“Roxanne Gay. Ik denk dat ze een levende belichaming van het feminisme is, ze leeft haar waarheid in het openbaar en dat verandert de wereld.”

Hoe zijn de gesprekken die je hebt gevoerd over het feminisme veranderd sinds de start van de podcast?
“Het is nu twee jaar oud en ik moet zeggen dat er in twee jaar tijd zoveel is gebeurd met het feminisme, het is gewoon buitengewoon. Brexit gebeurde, dat was nadat we de podcast begonnen. Trump kwam aan de macht nadat we de podcast begonnen. Donald Trump in het Witte Huis wierp een culturele schaduw over de hele wereld. En dan waren er natuurlijk de marsen over de hele wereld, en de #Metoo-beweging met vrouwen die opkwamen tegen seksuele intimidatie. Het is echt een opwindende tijd om feministe te zijn en het is een fantastische tijd om een gevestigde feministische podcast te hebben.”


Had je die veranderingen in 2015 kunnen voorspellen?
“Nee! Maar ik denk dat we toen al wisten dat er iets in de lucht was. Het is geen vergissing dat we de podcast begonnen. Vroeger ging ik brunchen met vriendinnen en hadden we het over onze eigen loopbaan, dating en onze eigen zorgen. Toen begon iets ongeveer twee en een half jaar geleden echt te verschuiven. We begonnen te praten over de plek van vrouwen in de wereld en hoe we ons gemarginaliseerd voelden. Wij vonden dit niet kloppen.”

Podcasting is zo’n intiem medium, krijg je veel e-mails en DM’s van fans?
“Zeker, en ik ben verdrietig dat ik niet alles bij kan houden. Het zou een fulltime baan zijn! De twee soorten berichten die ik meestal van mensen krijg, zijn: “Vanwege de podcast zei ik ja” of “Vanwege de podcast zei ik nee”. Het is iemand die zegt: “Mijn baas heeft me twee jaar lang seksueel lastiggevallen en ik heb uiteindelijk al zijn e-mails naar HR gestuurd”, of: “Waarom denk ik dat ik dit doctoraat niet kan doen, waarom ben ik niet degene die een stap naar voren neemt en deze kans pakt? Ik ga ja zeggen”. En omdat het wordt opgenomen voor een live publiek, kunnen mensen het publiek horen lachen en applaudisseren. Dus het zijn niet alleen ik en mijn co-hosts die je hoort, het zijn honderden vrouwen die allemaal zeggen: “Ja, we voelen ons zo”.”

Beluister hieronder podcast 43, ‘Nice Girls Don’t’.

Lees ook: Met deze zelfhulpboeken geef jij jouw carrière een flinke boost

Bron: Marie Claire AU l Beeld:  Getty Images

Laatste nieuws