4 tips voor succesvol freelancen

Aan de slag dames!

Lees ook

We hebben al 800.000 zzp’ers/zp’ers/freelancers/eenmanszaken en er komen er dit jaar weer zeker 50.000 bij. Het vertrek uit loondienst gebeurt lang niet altijd uit overtuiging. En wie zonder hart, ziel en plan voor een bestaan als eigen baas kiest, krijgt het heel moeilijk. Daarom helpt professioneel ‘buttkicker’ Jan Dijkgraaf mensen succesvol(ler) freelancer te worden. Check zijn vier tips.

Tip 1/ Wees in ‘iets’ de beste “Ik ben freelance journalist”? Of: “Ik schrijf over lesbische vrouwen met een kinderwens”? In het eerste geval ben je één van de tienduizenden Nederlanders (klussende huismoeders die vroeger goed waren in opstellen niet meegerekend). In het tweede geval ben je de enige. Als potentiële opdrachtgevers op zoek gaan naar ‘een freelance journalist’, hebben ze keus te over. De kans dat ze jou kiezen: kleiner dan klein. Als potentiële opdrachtgevers op zoek gaan naar een ‘freelance journalist die alles weet over lesbische vrouwen met een kinderwens’, hebben ze geen keus. Ze moeten jou hebben. Dat is goed voor de prijs die je kunt vragen.

Tip 2/ Zorg dat er vraag naar jouw ‘iets’ is Wat nu als helemaal niemand zit te wachten op een freelance journalist die als enige gespecialiseerd is in lesbische vrouwen met een kinderwens? Dan is je ‘iets’ nog niet van waarde . Naar dat ‘iets’ van jou, die specifieke kwaliteit van jou, moet wel vraag zijn. Is die er niet, dan heb je twee keuzes: de markt uitleggen wat de markt verkeerd doet of een andere specialiteit zoeken (en liefst als eerste, want modebloggers zijn er nu wel genoeg).

Tip 3/ Zorg dat je uurtarief deugt Hoe kan het dat de loodgieter die jouw gesprongen waterleiding komt repareren minimaal 69 euro per uur kost? Exclusief voorrijkosten. Omdat-ie een dienst aanbiedt waar je zelden behoefte aan hebt, maar áls je er behoefte aan hebt, dan ook meteen.

Volgende vraag: hoe kan het dat jij (HBO’er? WO’er?) bereid bent voor een lager uurtarief te werken dan de loodgieter? Omdat je het verkeerde werk doet. Als jij een kunstje beheerst dat het probleem van een ander oplost en dat uniek genoeg is, is het voor je klanten geld waard. Reken even mee: 10 uur werken voor 100 euro per uur is echt beter dan 40 uur voor 25 euro per uur. Je houdt namelijk 30 uur over.

Tip 4/ Ga voor lange relaties Het binnenhalen van klussen kost meer tijd dan je lief is? Klopt! Daarom moet je ook nooit losse klussen binnenhalen. Iemand wordt ‘klant’ bij je en ‘klanten’ komen terug. Dat kun je maar beter aan het begin van de rit afspreken. En door goed werk te leveren te zorgen dat je klanten blij met je blijven.

Zo, aan de slag, dames. En anders aan het eind van het jaar niet klagen.

Lees ook: Dit zijn de 100 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook